Publicat de: ionutu | iulie 22, 2008

Ardeţi ca şoarecii, noi facem bani.

Cîţi dintre cei care vizitează oraşul de la poalele Tîmpei nu s-au plimbat, măcar o dată, pe strada Republicii.

Strada asta îmi era simpatică pe vremea cînd avea pavajul vechi, cu acele forme geometrice invizibile cînd te plimbai dar minunate văzute de sus. Strada asta, văzută din Piaţa Sfatului îţi dă impresia că în capătul ei începe şi se termină Braşovul. Este plină de dimineaţa pînă seara. Oameni grăbiţi, care merg spre serviciu, elevi care chiulesc, sau au liber, grupuri de copii mici cu educatoare sau învăţătoare, excursionişti cu bocanci şi raniţe mari în spate, grupuri de turişti israelieni zgomotoşi (n-am nimic cu ei, dar poporul lui Israel este cel mai annoying popor în materie de turişti), şi… în ultimii 4 ani (poate nu-i tocmai o coincidenţă), terase. Terase mari, terase mici. Terase în terase. Nici nu mai ştiu cum de nu-şi încurcă chelnerii clienţii. Terase şi plasme. Terase zgomotoase. Terase puse în mijlocul străzii Republicii. Pe margini, se circulă în şir indian, şi involuntar lumea circulă pe sensuri: pe marginea din dreapta urci, pe cea din stînga cobori; la mijloc sunt terasele. Altă curiozitate de’a mea este că deşi toate aceste terase blochează strada de la un capăt la altul, un grup de 2-3 terase în zona Mado, Terranova, concentrează aproape toţi clienţii. Tot în zona asta ieri, un restaurant a luat foc. Evident pompierii au venit pregătiţi, dar ce să vezi…autospeciala nu putea să intre de..terase. Terase care au primit aprobarea fără a se ţine cont că deşi Republicii este cea mai aglomerată pietonală din Braşov, totuşi încă are locatari în imobile. Locatari pe care bogaţii şi băieţii deştepţi nu au reuşit să-i dea afară încă pentru a-şi face magazine de lux sau sex-shop-uri. Locatari contribuabili care au dreptul la Salvare sau Pompieri. Care pot apela liniştiţi 112. Nu, pe Republicii trebuie să fie terase. Şi multe fiţe.

Reclame

Responses

 1. Ionut….nu sti care sunt ultimele trand-uri in Brasov? Asfaltare cu gropi incluse in pret,pe timp de canicula CET te racoreste, bere flambata sau inghetata in flacari (pe terasele de pe Republicii sigur gasesti astea 2 produse) la preturi de dumping.

 2. Ioane,

  nu stii ca „nu e prost cine cere, e prost cine da”… aprobari. Baietii cu terase si-au facut biznisurile ca sa le iasa bani, nu ca sa aiba grija de putinii locatari din Centru. Idiot a fost ala care si-a pus semnatura pe aprobarea de spatiu la dimensiunile astea.

  Terasele in sine nu sunt un lucru rau – in sfarsit, de cand stiu eu Brasovul (din 1992, adica) arata si el ca un oras turistic.

  Rau e omul care semneaza fara sa gandeasca – din diverse motive.

 3. @ cetăţeanul Popescu
  aşa e, terasele sunt un lucru special, dau un farmec aparte unei zone, atunci cînd sunt puse cu cap şi bun gust. La ţărănoaia, merg puse şi precum pişatul boului. Banu’ să iasă!

 4. Eu mă întreb pentru ce există funcţia de arhitect şef . Atâta nesimţire nu există nicăieri în lume.
  Există terase peste tot (Zurich,Nurenberg,Munchen etc.), dar parcă nici nu-ţi dai seama că au fost „plantate” acolo. Se încadrează perfect în „peisaj” pentru că arhitecţii şi autorităţile locale nu permit ţigănia de la noi.
  Descrierea făcută de tine este valabilă pentru multe zone ale Bucureştiului.

 5. Şi ăstea de la noi se încadrează perfect. 😀 Profiturile scoase din ele, nu sunt de colea. Iarna e frumos, nu vezi nicio terasă. Dar, mai ştii, poate le vin idei. Terase încălzite. 😀

 6. Vazut la tv faza. Naspa. Se zarea si Tolea p-acolo. Si caravana otevista. Probabil o ardeau pe elodia.

 7. O incinerau. 😀 Aşa e mai corect. Că aşea cum zici moşule, sună a sex în grup. 😀

 8. @ionutu : asa e, am gresit : „…pe Magda” era corect 😀

 9. 😀 😀 😀

 10. terasa arde – o ardeau pe elodia – o ard pe magda … vouă vă arde…de glume la aşa nişte tragedii he he he he

 11. @alandra: pai ce preferai titlul „Ardeti ca banii, noi facem soareci” ? Era ciuma-n Brasov , Doamne fereste 😀

 12. Doar suntem romîni. Romînul e expert în a face haz de necaz. 🙂

 13. radovan
  M-am gândit cum să-i scriu numele: clasic, cu majuscule, cu minuscule.

  Am ales ultima variantă. Cu majuscule ar fi fost prea patetic. Clasic, nu-i nimic normal în ceea ce se întâmplă acum. Nu-i normal ca un patriot să fie acuzat de crime împotriva umanităţii şi apoi, ăn văzul întregii lumi, să fie asasinat prin indolenţă.

  Nu-i normal ca un popor, o ţară, vecină şi prietenă să fie sfârtecată la graniţele noastre şi noi, românii cei toleranţi să nu îi dăm ajutor. Căci aşa s-a înâmplat cu numai câţiva ani în urmă când Jugoslavia a fost jertfită la graniţele noastre. Mitingurile de solidaritate n-au reuşit să adune mi mult de vreo 500 de participanţi. Potentaţii acelor vremuri au permis (fără a cere părerea nimănui) atacatorilor vecinilor noştri, a bunilor noştri vecini, să se folosească de aeroportul Kogălniceanu. Ba mai mult au scris hârtii din care reiese că ei, atacatorii pot ataca pe oricine de pe teritriul român fără a cere părerea, sau anunţa pe nimeni, darămite poporul român.

  Nu-i normal ca la Haga, tribunalul care are de discutat DREPTURILE OMULUI sa muşamalizeze asasinatele comise de agresori şi să le dea câştig de cauză tot lor. După ce doamna cea bătrână a fost debarcată, de ciudă a scris o carte recunoscând atrocităţile celor pe care i-a apărat şi pe care i-a albit prin hotărârile ei.

  Nu-i normal ca dreptatea să fie colorată politic şi bunul simţ să dispară.

  Nu-i normal să fii considerat prost numai pentru că nu ai bani şi să fii considerat deştept numai pentru că îi ai. Hoţii au cei mai mulţi bani.

  În toată această lume anormală, la 13 ani după asasinarea Ţării Vecine şi Prietene, ultimul nume al rezistenţei de pe vremea aceea, Radovan K, a fost trădat de cei pe care i-a slujit. Acelaşi tribunal încearcă, ca pe vremea Inchiziţiei, să-l determine la sperjur. Şi nu poate. Încă.

  La fel ca Solobadan Miloşevici, va fi torturat, redus la tăcere (i se tăia microfonul oridecâte ori spune adevăruri de netolerat pentru urechile asasinilor) şi, în ultimă instanţă, ucis sub privirea impasibilă a unei umanităţi dezumanizate.

  Să nu vă imaginaţi, scumpi concetăţeni că nu vă priveşte. Nu ! Ne priveşte pe toţi. Acest ultim abuz va avea grave urmări asupra noastră a tuturor. Asupra viitorului nostru şi asupra viitorului urmaşilor noştri.

  Planul mârşav de ne transforma înt-o naţie de sclavi va funcţiona şi copiii copiilor noştri vor fi servitorii lor pentru totdeauna. Libertatea noastră, atât de scump plătită prin vieţile atâtor străbuni nu va mai fi decât o extrem de vagă amintire. Dacă va mai rămâne şi atât.

  Radovan este ultima jertfă cu nume sonor, ultima jertfă pe care o trecm, din nou, sub tăcere în vâltoarea grijilor de zi cu zi: cum să ne platim ratele la bancă la care ne-am îndatorat crunt, pentru un televizor, o maşină de spălat şi un aragaz. Cum să obţinem pentru copii noştri un acoperiş deasupra capului acum, când le-a venit vremea de măritiş şi însurătoare. Să nu apuce să ne dorească moartea ca să ne obţină apartamentul. Cum să ne ajutăm nepoţii să facă o şcoală şi să le oferim posibilitatea de a scăpa de mizeria lipsurilor zilnice.

  Toate astea ne vor face să-l uităm pe Radovan şi să-l lăsăm singur cu acuzatorii lui nemiloşi şi josnici.

  Imi pare rău, Prietene, ămi pare rău, Radovan. Mai mult de atîta, eu nu pot să fac. Dar să ştii, vreau să ştii, că un fiu al poporului român se gândeşte la tine cu respect şi compasiune.

 14. Te las, dar să ştii că eşti Off topic.

 15. Da`mi si mie add la id: stefan****[ fără id-uri că e mai bine aşa ]. Te rog mult

 16. salut ionut,

  eu unul cunosc Brasovul de 4 ani si aia pe fuga,
  insa nu e singura schimbare care s-a produs in Brasov,
  asta se cere pe piata [terase, shoping-uri, restaurante cu specif(romanesc, chinezesc etc), reprezentante ale agentiilor de telecomunicatii]

  iar dosarul bordurilor, dalelor, si a pavajelor stradale va ramane o afacere profitabila si oricand poate sa actioneze p piata indiferent de sezon.
  „niciodata nu le ies numarul bordurilor”
  si la mine in sinaia se tot schimba bulevardul regal, de fapt el nici decum numai are fatada cea veche dupa vremea regelui „mihai” si nu numai .

 17. Costi trăim în plină eră a bordurilor, asta în timp ce asfaltul electoral (dacă apare..) este de cea mai proastă calitate. Şi Sinaia nu are cum să fie o excepţie. 😦

 18. italienii sunt muuuult mai zgomotosi ca israelienii (intrebarea e care cheltuie mai multi bani pt economia locala?). terasele din bv arata ca un kkt pe mijlocul strazii… kitsch la greu pt fite locale. din pacate, pana cand centrul nu va fi renovat ca la carte si nu va exista o ţâră de disciplina, noi o sa comentam si altii o sa faca profit… ca banii nu miros…

 19. Eu zic că israelienii sunt cei mai zgomotoşi. Există şi un top undeva pe net..nu mai ştiu unde. Iar cu terasele, vorba Alandrei: ăia de afară au autorităţi cărora chiar le pasă de urbe.

 20. Acelasi lucru l-am simtit si eu plimbandu-ma sambata noapte pe Republicii 😦 Strada asta era simpatica pe vremea cand eram eu la liceu cand cunosteam fiecare pietricica din oras…
  Pacat…S-a schimbat foarte mult orasul si intr-adevar nu se intampla nimic notabil dpdv muzical…cultural…ma rog…

 21. @moni

  Acum cîţiva ani, pe cînd terasele de-abia începuseră să încolţească timid, m-am bucurat căci am crezut că centrul se va anima, că vom intra în rîndul lumii civilizate sorbind o cafea cu vedere la clădiri istorice … Dar ce e prea mult strică şi astă-primăvară, cînd am trecut eu ultima dată prin Braşov, plimbatul pe Republicii semăna mai mult cu un slalom printre obstacole decît cu o experienţă relaxantă 😦

  Ş-apăi cînd m-o pus ăl cu coarne să comand un capuccino şi am primit o apă colorată plus scuza că barmanu’ încă nu a venit la servici şi au făcut cafea ospătăriţele, totul la preţ de Fitze de Herăstrău, m-am hotărît să le boicotez 🙂 Vorba tatălui meu: „Da’ ce? N-avem cafea acasă?” 🙂 O să-mi pun la pachet ş-am să merg s-o beau pe Tîmpa 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: