Publicat de: ionutu | septembrie 22, 2008

Cioroianu avea totuşi, dreptate.

Ştiţi cu toţii că odată cu venirea toamnei, la noi la romîni, toată lumea intră în panică, toată lumea caută gogoşari, gogonele, castraveţi, varză, conopidă. Să facă ce? Murături. Se ştie că iarna romînul dacă n-are o murătură, o acritură pe masă lîngă porcul-friptură, cîrnaţii şi caltaboşii autohtoni, nu se simte bine.
Aşadar, la invitaţia alor mei părinţi, am luat ieri drumul pieţei agro-legume-fructe en-gros de undeva din apropierea Braşovului. Tre’ să recunosc că mergeam precum arabeţii la Mecca, sau ciumpalacii acefali la Disneyland, în fine, bucurie mare, mare bucurie. 😀
Ajunşi acoalea, mă aşteptam ca locul să fie plin de ţărani romîni, din ăia cu riduri frumoase datorate muncii în soare şi a zîmbetelor, mîini aspre şi butucănoase, legume şi fructe gustoase, preţuri cel puţin normale. Cînd colo, ce să vezi? Absolut, dar absolut toţi vînzătorii din „piaţă” erau ţigani. Acuma eu n-am nimic cu ţiganii care-şi văd de treaba lor, pentru că deşi este poate greu de crezut, sunt şi astfel de ţigani. Bine, probabil aceşti 1% dintre ei reprezintă în trib, gintă, clan, oile negre, uscăturile lor. Ieri însă, n-am avut de-a face cu ţigani din categoria „băieţi faini”. Toţi borîţii şi baragladinile cu fuşte înflorate, lungi pînă-n pămînt, erau peste noapte „producători”. Toţi hoţii ăştia, atît de inumani prin ambalajul lor social, care nu au muncit în viaţa lor, odată, care nici cu mătura nu ştiu să dea, care au folosit sapa, furca, lopata sau coasa, doar pentru a-şi lovi semenii la fel de sălbatici ca şi ei, ne vindeau (şi încă ne vînd) nouă legume şi fructe. La preţuri aberant de mari, la preţuri care te fac să te gîndeşti că mai bine îţi cumperi murăturile de la Metro, Carrefour sau Kaufland. Gata murate. Te şi gîndeşti la un bătrînel de la ţară, care a muncit toată vara la grădina lui unde are hrean, ceapă, pătrunjel, ţelină şi morcovi. Cum vine el, Dumnezeu ştie cum pînă la Piaţa Ţiganilor cu marfa, cum îl asaltează puradeii şi pirandele, pentru ca mai apoi să vină şi borîţii care să se lege de el că ce caută el acolo, că să plece, că le strică lor apele. Aceeaşi poveste, aceeaşi ţigani şi în celălalt mare punct alimentar al Braşovului. Aceiaşi „producători”.
În condiţiile date, oare viermele băşicat care conduce primăria, primăria care ar trebui să coordoneze şi organizeze activitatea pieţelor din Braşov, cei direct abilitaţi să dea afară aceşti speculanţi din pieţe, oare cu ce se ocupă? Sau ei au deja beciul plin de cartofi şi de murături. Nici nu m-ar mira.

Reclame

Responses

 1. Se vede ca nu cunostti „mersul”, asculta lamosul care sta langa o piata de mii de ani . taranul nu mai vine-n piata. El vinde prunele (ca e sezon) cu 0,5ron/kg direct din livada , la mana a doua se vand cu 1 ron/kg „pietarului” si la taraba la noi ajung cu 2 ron/kg. Profitul se imparte cu jandarmeria si politia din zonele respective.

 2. Mi-a plăcut descrierea ţăranului român 🙂

  Hai să-ţi zic una păţită de mine. Merem noi pe insulele producătoare de ulei de măsline astă-vară. Şi zic io: să iau un ulei de măsline de la mama lui. Caut doamna cu riduri şi batic. Găsesc. Sînt entuziasmată de ambalajul improvizat, pet de plastic de 0,5. „Săraca, a pus şi ea în ce-a avut prin casă uleiul stors de mîinile ei alea muncite”…

  Ei aş. Ajung acas’, compar gustu’ uleiului cu cel de supermarket că mai aveam un pic pe fund. Exact aceeaşi calitate! Deci ai grijă la „ţăranii autentici” că s-ar putea să fie doar truc de marketing 😀

 3. Moşule, ştiu şi de asta mi-e inima rea. Oare cît îi mai ţine pămîntul pe căcaţii ăştia?
  Oana,
  poate doar în Croaţia.. 😉

 4. Hehe, ai să-ţi aduci aminte de cuvintele babii într-o zi, dar atunci va fi prea tîrziu: deja vei fi cumpărat castraveţii din grădina multinaţionalei vînduţi de „grădinar” :))))

 5. Noi să fim sănătoşi, Oană! 😉

 6. Pe mine mă încearcă mereu o duioşie la vederea bătrâneilor cu figuri blajine şi arse de soare, brăzdate de ani şi muncă. Dar parcă sunt din ce în ce mai rari…e trist că i-a atins şi pe ei microbul vitezei şi-al înşelăciunii. De, trebuie să trăiască şi ei! Adevărul e că s-or fi şi săturat să muncească şi să primească preţuri de nimic pentru truda lor.
  Eeei, nici ţăranii nu mai sunt… ca pe vremea mea…! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: