Publicat de: ionutu | decembrie 5, 2008

Antiromânii.

Marko Bela se întristează la iminenta sosire a zilei naţionale a României, îşi mai aminteşte careva? Haideţi băieţi şi fete, ştiu că vă amintiţi cu toţii. E adevărat, mulţi spunem că am prefera să plecăm din Românie, nu suntem mîndri deloc cu statutul de cetăţeni români, ne urîm între noi, ne înghesuim la cozi (vorbesc aici în general), ne călcăm între noi, ne omorîm între noi pe străzile patriei, autorităţile noastre publice ne omoară cu zile prin nepăsarea lor faţă de banul public şi cheltuiala sa. Ne dăm cu pet-urile goale, aduse pentru aghiasmă, în cap în curtea bisericii. Ne uităm la fotbal şi la Inimă de ţigan, Regina. Ne mîndrim cu toţii cu sînii Nicoletei Luciu. Suntem romîni cînd echipa naţională de fotbal are (rareori) cîteun meci mai bun. Ne închinăm la moaşte, după care bîrfim şi înjurăm de Cristos. Ne luăm cele mai scumpe maşini, practicăm cele mai mari preţuri în turism. Suntem cu toţii o naţie de oameni cu studii superioare, şi vrem să fim cu toţii directori. Mîncăm multe legume, preferata noastră fiind de departe, porcul. Mîncăm porc şi de Paşte, pentru că este mai ieftin decît mielul. De ce oare? Avem foarte mult pămînt fertil, nelucrat, sau transformat în teren pentru construcţii. Avem munţi frumoşi şi ieşire la mare. Avem tot ce ne trebuie ca să fim o naţie bogată, o ţară dezvoltată, nu una în tranziţie. Suntem struţo-cămila Europei. Îi urîm pe unguri, dar cu toate acestea îi băgăm mereu la cîrma ţării. De cîte ori, UDMR a stat în Opoziţie în scurta noastră istorie capitalistă şi politic corectă?
Ar fi trebuit ca politicienii noştri să ţină minte declaraţia lui Marko de acum o săptămînă. Nu ştiu de ce, dar eram sigur că o vor uita. UDMR este adevărata mireasă în lupta pentru formarea unui cabinet. Nu PNL. Minorităţile vor vota toteaduna cu majoritatea. Etc, etc.
Nu-i bine să fii naţionalist. Dar în asemenea împrejurări, îmi aduc aminte de lecţiile de istorie din şcoala generală. De iobăgie şi de Austro-Ungaria. De faptul că noi românii ne lăudăm că am ţinut turcii afară din Europa, dar n-am fost în stare să-i trimitem pe unguri de unde au venit. De ce n-am fost în stare? Pentru că şi atunci ca şi azi, existau interese şi suflete coruptibile de strălucirea banului.
Antiromân nu este Marko. El e ungur. I rest my case. Sunt curios ce cabinet ministerial va primi UDMR.

Reclame

Responses

 1. http://olshecera.blogspot.com/2008/12/maria-tnasepcat-de-numele-ei.html
  plîng…şi nu mă pot abţine…

 2. Da’ de să-i urîm, bre, pe unguri? Peace, man! Io zic să-i lăsăm pe alţii (vezi conflictul din fosta Iugoslavie) să se măcelărească pentru ce s-a întîmplat acum secole … Căci de la ură la scos cuţitul e doar un pas.

  La cîrma ţării intră UDMR pentru că România trebuie să demonstreze noii familii că se are bine cu minorităţile, că un conflict între noi şi ei n-ar fi posibil.

 3. Oana, nu fi naiva! UDMR intra la guvernare pentru ca ei detin controlul unor resurse, iar ceilalti detin controlul altor resurse. Si e nevoie de ambele tipuri de resurse pentru inavutirea completa a vremelnicilor detinatori ai puterii. E mai degraba o relatie bolnavicioasa de tipul parazit-gazda in care nici unul, nici cealalta nu pot trai de unii singuri.

 4. Păi şi atunci, de fapt, nu avem ceva cu ungurii, avem cu Marko Bela şi cu corupţii, hoţii din guvern, nu? Care corupţi şi hoţi şi naţionalişti sînt la fel orice limbă ar vorbi la ei acasă … Ţin să se facă diferenţa asta pentru că eu însămi sunt frecvent victima generalizărilor de tip: „eşti român, deci hoţ, incult, negru şi nedorit” …

 5. Cît despre Austro-Ungaria şi influenţa ei, declaraţie de străinez plimbat prin Balcani: „Unde a fost Austro-Ungaria e civilizaţie …”

  Dacă ne aducem aminte de intervenţiile cu forţa peste alte naţii, să fim atunci împotriva agresiunilor şi a războaielor, nu împotriva ungurilor. Ce? Romanii, tătarii, turcii, nemţii, ruşii etc. s-au purtat cu mănuşi?

  Ionuţule, iar m-ai zgîndărit la toleranţă şi imparţialitate 😀

 6. Mnoa, poate că nu asta a fost întocmai intenţia mea, dar am pornit de la premiza că cineva care se întristează că vine 1 decembrie, ziua naţională a acestei ţări, (acest cineva fiind romîn de etnie maghiară, să zicem) nu are ce căuta la guvernarea respectivei ţări. Repet, nu dau pe afară de mîndrie naţională, dar aici e vorba despre încălcarea unui principiu de bun simţ. Iar discuţia poate pica în extrema cealaltă, cum ar fi cazul unui iubitor de ţigani, dar care nici în ruptul capului n-ar lua un pui de ţigan sub acoperişul lui. E simplu: nu trebuie să ne iubim, trebuie doar să ne respectăm.

 7. Ionutule, tocmai realizez citind ce ai scris ca eu sunt un fel de antonim al lui Marko Bela, macar si prin faptul ca nu am voie sa ma intristez de Ziua Nationala a Ungariei. Asta pentru ca e si ziua mea de nastere 😉

  Geniala aia cu struto-camila Europei! Am si eu cateodata sentimentul asta cand incerc sa extrag reguli si logica din haosul din zona, haos in care formele devin parca din ce in ce mai slab conturate, un amestec fara identitate. Dar vorba Cetateanului Popescu in ceea ce priveste punctul de vedere expus aici de tine: logica e la ei si nu e facuta s-o intelegem sau s-o folosim noi.

  Cat despre ideea de intoleranta … am cunoscut de curand o tanara de 20 de ani din Armenia, studenta in Statele Unite, care imi spunea ca va trebui sa faca o calatorie impreuna cu un coleg din Azerbaijan si era coplesita de frica si de emotie. Mi s-a parut absurd in prima faza. Apoi doar trist, dupa ce mi-a povestit ce inseamna pentru ei, ca popor, conflictul istoric si interminabil cu Azerbaijanul care in momentul asta exista si ca forma de conflict intre indivizii fiecareia din cele doua tari in parte. Conflict care a facut ca cu doar cativa ani in urma, in Budapesta, un student azer sa omoare din cauza asta o studenta din Armenia si sa fie declarat erou national in tara lui. Mi se pare barbar ca in secolul asta, cu numarul 21 pe scara evolutiei, nu pot exista cai de intelegere si ca astfel de conflicte pot fi alimentate politic la nivel de tara, indiferent de cat „cascaval” este vorba.
  Revin si zic: trist.

 8. Cristina,
  trist şi înfricoşător în acelaşi timp. Nu pot decît să-i ţin pumnii studentei armene. Şi ca să nu fiu înţeles greşit, ţin să precizez că am şi prieteni de etnie maghiară. Chiar proprietarul garsonierei în care locuiesc cu chirie este de etnie maghiară. Contează cuvîntul omului, respectul pe care îl arată faţă de semenii săi. Nici prietenii mei romîni de etnie maghiară nu au fost de acord cu Marko Bela. 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: