Publicat de: ionutu | ianuarie 13, 2009

Google, şi tu?

Mă enervează clişeul jurnalistic de doi lei legat de „cercetători”, „oameni de ştiinţă”, etc. De fiecare dată, undeva, în lume, nişte savanţi trebuie să descopere ceva, să reinventeze roata, de multe ori, astfel de ştiri nereuşind să obţină nimic altceva decît un efect similiar sinuciderii cu un pistol cu apă. A doua zi, nimeni nu-şi mai aminteşte de remarcabila descoperire ce era citită în hohote de rîs de dj-ii de radio dimineaţa, din ziarele tabloide, de la rubrica „Mapamond”.

Cercetatori de la Harvard au studiat impactul celui mai popular motor de cautare asupra mediului inconjurator. Rezultatele nu sunt deloc optimiste.
Fiecare cautare prin Google.com elibereaza in atmosfera 7 grame de dioxid de carbon, sustine fizicianul american Alex Wissner-Gross intr-un studiu publicat recent de Harvard, iar doua cautari polueaza la fel de mult ca si prepararea unei cani de ceai.

Haida de! Trebuie să fi cercetător la Harvard ca să-ţi dai seama de chestia asta? Oare nu e evident? Şi cum pot ei determina că dacă foloseşti Google, poluezi mai mult decît atunci cînd navighezi pe un site porno, stai pe mess, pe Hi5 sau foloseşti servicii gen Internet Banking?
Din construcţie calculatorul este făcut să funcţioneze pe bază de curent electric. Este deci un consumator. Aşadar, fără deci, ce are sula cu prefectura? Impecabil! Micuţul jurnalist vine şi cu nişte date tehnice: Studii anterioare, citate de BBC, au calculat ca intreaga industrie IT produce la fel de multe noxe ca toate companiile de transport aerian luate la un loc, aproximativ 2% din emisiile globale de CO2. Wissner-Gross a adaugat ca fiecare secunda in care suntem conectati la internet genereaza 0.02 grame de dioxid de carbon.
Ce ne facem? Ce ne facem? Vorba ceea. Renunţăm dracului la internet? Renunţăm la tehnologia IT? E grav domnule.

Reclame

Responses

  1. Daca renunţăm la internet cum vom mai afla ce fac cercetătorii de la Harvard, spune tu cum?

    Apropo, bănuiesc că în timpul realizării acestui studiu de doi lei s-a declanşţat destul CO2 în atmosferă. Ba chiar când vorbea nea Wissner-Gross emitea CO2. Dacă tăcea, planeta era salvată.

  2. Ovidiu,
    împărtăşim aceleaşi idei. Să scriu mai puţin, că deja depăşesc norma la CO2. 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: