Publicat de: ionutu | februarie 4, 2009

Don’ Farfui – episodul pilot.

Io nu ştiu domne’ cu ‘indousu, cu sistemul de operare..! Cică era cu viruşi de pe internet de la ăştiea..

Don’ Farfui e real. E atît de real cît poate fi un personaj imaginat. E romînul hardcore, cel ce s-a născut odată cu comunismul, a crescut în el, i-a supravieţuit, s-a răzvrătit mut împotriva lui inventîndu-l pe Bulă, s-a bucurat la Revoluţie, e nostalgic în zilele noastre. Una peste alta, pe domn’ Farfui nu-l poţi păcăli cu una, cu două. Are mereu opinii personale, copiate şi inspirate de la televizor. Unde domnu’ Dan Diaconescu bine le face că îi dă în vileag pe toţi răii. Don’ Farfui a făcut armata la Bucureşti, deci cunoaşte şi capitala, da’ nu-i place prea tare, în orăşelul său natal de provincie, cum zic ăiea de la televiziune, se simte ca peştele în apă, aici fiind o mică vedetă locală. Sau cel puţin, şef de scară, dacă nu chiar administrator de asociaţie de proprietari.
Don Farfui este un tip sportiv, deşi e destul de înaintat în etate. Se laudă că încă mai poate face tracţiuni la bară, unde se mişcă ca prîsnelu’. A ieşit cu ordonanţă din militărie prin ’97, asta după ce primise un ordin de promovare semnat de însuşi Ion Iliescu, domnul Preşedinte. Pe don Farfui nu ştie nimeni cum îl cheamă exact. Farfui i se trage de la copiii din faţa blocului, fani ai serialului Pif et Hercule, difuzat pe TVR prin anii ’90. În acele desene apărea tot timpul un poliţist, Farfui. Don Farfui cică semăna cu personajul acela. Eu tind să cred că de fapt uniforma militară cu acea caşchetă uriaşă purtată ştrengăreşte de don Farfui, i-a atras după sine porecla.
Don Farfui este mîndru posesor de autovehicule. Are vreo trei: un Moskvitch acoperit cu prelată, o Dacie 1310 turcoaz cumpărată cu banii cîştigaţi cît a fost pe la sîrbi, şi la piece du resistance, un Chevrolet Aveo cumpărat de doamna Farfui prin credit de la Cooperativă. Nu vă imaginaţi cu cîtă mîndrie iese don Farfui sîmbăta în faţa blocului cu un lighenaş cu apă călduţă şi burete cu detergent şi-şi şterge mîndru proprietăţile pentru care plăteşte impozit la circa financiară, cu precizia unui ceas elveţian în fiecare an. Obligatoriu are şi o ţinută pentru activitatea asta: o şalopetă Caterpillar şi fesul PRO TV cîştigat de fii’su prin 1997 la Te uiţi şi cîştigi.
Don Farfui are şi o căţeluşă rea şi proastă ca noaptea. E din rasa Caniche, şi o cheamă Bleky, evident ca pe toţi canişii negri. Nimeni nu se poate apropia de don Farfui cît timp Bleky e prin preajmă. Aceasta tremură, mîrîie, latră pe oricine ar îndrăzni să-l atingă. E dresată de don Farfui să certe pe toată lumea. Pe lîngă asta, atunci cînd Bleky e în călduri, don Farfui îi pune chiloţi, ca să nu păteze. În ultima vreme, sătul fiind să-i tot cumpere chiloţi, îi ia Always cu aripioare. E mîndru că un pachet îi ajunge doi ani.
Ca orice şef de scară, don Farfui stă la parter. Pe spaţiul verde din faţa geamului său şi-a amenajat o grădină unde îşi pune straturi de ceapă, morcovi, verdeţuri şi pe alocuri flori. Evident, a închis grădina cu un gard de 2 metri uns cu vaselină. „Pentru dracii de ţînci ce joacă mingea în faţa blocului!” afirmă cu mîndrie don Farfui. Nicio minge scăpată în grădina lui Farfui nu mai poate fi recuperată. Gardul înalt uns cu vaselină şi Bleky care stă mereu pe geam gata să dea alarma, sunt nişte bariere imposibile pentru orice temerar.

– va urma –

Reclame

Responses

 1. bun portret ai reusit sa faci lu’ domu’ farfui :))

 2. săr’na pentru aprecieri. 😉

 3. si eu aveam un domn farfui cand eram mica..

 4. Ruxi,
  bine ai venit!
  Cine n-a avut? Don Farfui adică. 😀

 5. „Amintiri din copilarie” varianta 2009.v2.reloaded? Bravo! Astept continuarea!

  PS: pe cand, atunci, varianta moderna pentru „Povestea povestilor”? 😉

 6. Cetăţene,
  momentan mă rezum la don Farfui. 🙂

 7. don’ farfui prezentat de tine este un fel de Dorel, personajul de reclama, prezentat si in alte situatii… cam da. asta e situatia si portretul robot al cocălarului

 8. Sebi,
  O dezvăluire senzaţională!! Don’ Farfui e tatăl lui Dorel. 😀

 9. […] cum să vă zic, între cele 50 de vrăbii ce-şi fac veacul pe acoperişul casei noastre de cînd don Farfui ne e vecin. V-am zis oare că don Farfui a divorţat între timp şi că s-a mutat la casă, în […]

 10. […] Don Farfui se trezi zgribulit, cu părul vîlvoi, transpirat şi speriat. Ceva greu îi bloca picioarele cioturoase cu unghii lungi şi galbene ce zgîriau “covertura” de sub el atunci cînd dormea pe burtă. Se smuci nervos şi Bleky fu proiectată pe măsuţa din faţa patului, pe care şedeau cuminţi şi înmiresmînd fetid camera, resturile de fasole frecată cu usturoi pe care le avusese la cină. Şi cele de pilaf de orez de alaltăseară. Şi salata de leurdă de acum o săptămână. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: