Publicat de: ionutu | februarie 5, 2009

Don Farfui – Despre soţietate, politică, trecut.

După episodul-pilot cu Don Farfui publicat aici ieri, unii (nu mulţi) fani declaraţi ai acestuia au decretat că se cere de urgenţă publicarea unei continuări.
Don Farfui este omul de bază la el în bloc. Nimeni şi nimic nu intră sau iese din scara blocului fără aprobarea sa şi atenta supraveghere a lui Blechi. Orice investiţie din banii vecinilor este minuţios cîntărită şi gîndită, sigur în prealabil după şedinţa de scară condusă de domn’ Farfui milităreşte, ca la Comandamentele din tinereţea sa. Odată, domn’ Farfui a hotărît de unul singur să se zugrăvească casa scării. Cu humă şi rolă. Vecinii s-au bucurat la început, dar după un an de şantier erau la capătul răbdării. Zugravii erau don Farfui şi cumnatul lui, Gil, evident din economie. Cînd dădea cu rola pe pereţii strîmbi ai blocului comunist, don Farfui se credea un fel de Da Pinci..ăla de-a vocsit capela sicstină domnule. Blechi schelălăia la uşă ciufută fiind că îi auzea glasul Stăpînului dar nu putea să-l vadă. După doi ani aveau cea mai frumoasă casă a scării din cartier. După o lună de la terminarea lucrărilor, don Farfui a decis, tot de unul singur, că huma nu mai e bună, lavabila de la Diufa urmînd să fie aplicată tot de cei doi meşteri, Farfui şi Gil.
Don Farfui este un fin observator al naturii umane. Citeşte oamenii de parcă ar fi nişte cărţi de colorat deschise. Este supărat pe soţietatea actuală şi mai ales pe tineretul din ziua de azi. Cînd eream cavaler, erea la modă favoriţii şi pantalonii evazaţi! Rogier Mur mă strigau piţipoancele!! oftează don Farfui de cîte ori are ocazia. Acuma toţi parcă a dat strechea ‘ntrînşii.. tot tineretul destrăbălaţi şi beleujaţi..vanghiaua mamii lor! Adică de ce e trişti? Să meargă colea la muncile cîmpului. Să vadă cum se cîştigă măncarea. Eheeei… dac’aş avea io o putere! Şi nu-i vezi domnule? Că la vot nu s-ar duce niciunul! Numai io ştiu cum mi-am răcit gura cu ai meia: să se duce domne’, să voteze cu domnul Băsescu că în iel ne e speranţa! Ei nu şi nu.
Blechi îi linge deştele de la picioarele desculţe în şlapii de cauciuc vişiniu cu crocodil, imitaţie Lacoste. I-a găsit la preţ bun în talcioc de la un basarabean. Domne’ nimic nu mai face ăştia ca pe vremuri! Numai de la cineji ie tot. A ajuns cineju’ mai bun ca rusu’ domnule, zău aşa!. Nişte ţînci dau să intre în scară. Blechi se activează şi de după gamba lui don Farfui latră, mîrîie, îşi arată colţii ca o turbată. Ceartă-i Blechi! Ceartă-i! Vangheaua mamii lor! apoi continuă, cu Blechi nu mi-e frică oriunde m-aş duce! Suflet de cîine domle’!
Înainte erea uşor domle! Ca să accezi adică. La ăştiea cu politica lor. Erea un singur şi sfînt partid. Turnai pe unul pe altul, şi poc! Ereai avansat. Nu că acum o fi vo deferenţă! Numai domn Băsescu săracu’… se luptă cu ‘oţii ăştiea! E ca un simbol pentru mine domle. Zicînd aceste cuvinte, nu poţi să nu observi cum o lacrimă cristalină i se prelinge pe obrazul brăzdat. Don Farfui e patriot. Odată l-au sunat de la Orăngi că a cîştigat un Logan. L-au pus să cumpere 50 de cartele de reîncărcare şi să le trimită codurile. Dacă erea să fie vo altă maşină, nu mă bucuram aşa! Da pentru o Dacie fac orice domle! E de producţie autohtonă!. A tăcut mîlc cînd şi-a dat seama că a fost păcălit. De nervi, a spart toate telefoanele din casă. Era de la cineji dă-le dracu’!

– va urma –

Reclame

Responses

 1. ehe…mare om,mare caracter nea Farfui ! Zau!
  Ai stofa de pamfletar,ce sa mai…astept cu incredere si partea a 3-a, a 4-a….etc ca deh, don Farfui a vazut si a auzit multe la viata lui,deci are ce povesti!

 2. stai pe aproape! 😉

 3. mai, asta era vecin cu tata! :))))))

 4. clau,
  pentru că e omniprezent. 😉

 5. Io l-am citit pe Farfui aşa: azi mai pe la prînz cînd am terminat traducerea episodul pilot şi am zis „Uau! Ce fain!”, apoi m-am dus la un power nap, alte trebi, am intrat iar pe Cronică să zic care mi-a fost reacţia şi, cîn’-colo, încă un episod:”Uau! Ce fain!”. Da’ iar n-am comentat, din superstiţie, că m-am gîndit: „Mai închid un ochi şi cînd revin poate mai e un episod” 🙂 Da’ n-a fost 🙂 Nu-i bai, aşteptăm 🙂

 6. Oana,
  don Farfui va fi un personaj prezent de-acu încolo pe Cronică. Văd care e feedback-ul şi dacă e băiat liniştit, primeşte şi rubrică. Dar cum îl ştim noi deja pe don Farfui…. 😀

 7. […] lui acasă, sau dacă eram vun’ fraier proclet, dar simpatic, aşa cum îl ştim pe don Farfui (la care se lucrează la un nou episod, deci staţi pe aproape ). Iată cum […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: