Publicat de: ionutu | februarie 10, 2009

Criza economică. Nimic nou, pînă la urmă.

Amintirile mele cele mai vechi se referă la cuvîntul „criză”. Mai ţineţi minte cozile la Alimentara? Le-am prins şi eu deşi eram foarte tînăr la acea vreme (sunt născut în ’85). Am amintiri multe dinaintea lui decembrie ’89. Unele sunt clare, precise. Altele sunt ca nişte vise răsfrînte, în unele cazuri completate cu relatările părinţilor mei. Ştiu sigur că şi atunci era criză. Criza alimentelor. Stăteam la rînd pentru o sticlă de lapte cu capac de aluminiu sau pentru un pachet de unt în plus. Pentru mine era o distracţie. Puteam sta şi eu între „oamenii mari”, mă simţeam important. Apoi a crăpat Tiranul. Au venit unii cu un Front al Salvării Naţionale. Un nene ţigănos cu moacă de om viclean (n.a. Ion Iliescu) apărea pe toţi stîlpii din oraş, seară de seară la televizor. Un Olt 207 alb-negru cu selector de canale. Nici nu ştiam ce este o telecomandă.
Ni se spunea că suntem în criză. În criza tranziţiei. Şi că să strîngem cureaua. Asta cu „strînsu’ curelei” devine leitmotivul vieţilor noastre în acest colţ de Europă. Pe primul loc în topul stereotipiilor naţionale. Şi am tot strîns-o pe ea cureaua. Unii, mai săraci, n-aveau nici curea măcar. Ei ce să strîngă?
Şi tot aşa vreo 18-19 ani. Constant. Asta în timp ce băieţii ce formau Frontul Salvării Naţionale se scindau, porneau bătălii precum hienele şi necrofagii pe un stîrv proaspăt, formau şi unificau diverse partide. Ei se îngrăşau, lumea trăia impresia democraţiei, a capitalismului mult visat. Vedeam şi noi pe Pro Sieben, RTL, RTL2, Italia 1 şi Rai Due, filme cu Piedone şi desene manga. Aveam libertate, nu?
Azi suntem în criza globală de vreo 4 luni aproape. Strîngem cureaua proştilor, ca să avem noi ce bea şi ce fute. Aşa gîndesc cîrnaţii din fruntea ţării. Bugetele lor sunt mărite, Preşedintele cu moacă de cioclu împuţit primeşte şi el bani mai mulţi pentru deplasări, doar e an electoral, ce naiba? Deci criză. Clar?
Comentaţi imaginea: poor man store

Reclame

Responses

  1. Cand ne lipseste ceva e criza.Tot timpul va fi criza in Romania,pentru ca ne lipsesc multe.Dar cel mai mult ne lipseste bunul – simt

  2. Da! Mereu vom suferi de criza bunului-simţ. Mulţumesc! 😉

  3. România este ţara tuturor posibilităţilor (negative).
    România este şi va fi mereu (din păcate) o ţară a crizelor.

  4. Păi nu ştii cum se spune? Democraţia nu este pentru toţi căţeii. CEl mai mult imi aduce aminte de un plagiat al fabulei lui La Fontaine, „Vulpea şi Corbul”, unde rolurile au fost inversate. Se făcea că îl vede vulpea pe corb zburând pe spate. „Ce, mă, ţi s-a suit democraţia la cap” – „Dar ce vrei fă, d’aia e democraţie, face ce vreau!”. Se gândeşte vulpea si până la urmă îi dă dreptate. Se duce şi ea în poieniţă şi stă cu piciorele în sus la soare. Vine lupul, apoi ursul şi i-o trage de-i flutură urechile. Jumulită, amărâtă, speriată de moarte, fuge şi se ascunde în tufişuri, unde o vede corbul. „Ce-ai păţit cumătră?” „Păi ai zis că e democraţie, că pot să fac ce vreau…”, „Apoi, dacă eşti proastă… Democraţia este pentru noi, cei de sus, pentru voi, îia de jos, tot futai este…”

  5. faină istoria vulpii. N-o ştiam. 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: