Publicat de: ionutu | aprilie 16, 2009

No more shit – concluzii.

Rahatul de cîine este o problemă generală în toate oraşele din România. Am pornit acest demers împotriva nesimţirii, convins fiind că dacă o informaţie se poate propaga cu viteză, mediul online este cel mai propice preluării acesteia şi transformării ei, într-un principiu, într-o mişcare. Vezi: mişcarea anticomunistă din Basarabia, propulsată prin Twitter.

Am decis să-mi calc unul dintre principiile mele de bază în materie de blogging şi să trimit un mesaj de tip spam pe toate blogurile prietenilor mei „virtuali” pe care le aveam în blogroll, şi pe cîteva dintre blogurile de top din blogosfera românească. Mişcare bună pînă la urmă, destul de multă lume (peste 600 de persoane în două zile) aflînd despre oful meu împotriva rahatului de cîine, acest item omniprezent pe toate trotuarele şi aleile din oraşe. Mulţi dintre cei ce scriu blog, străini mie, au îmbrăţişat „campania”, afişînd la ei pe site-uri flyerul „No more shit” şi linkuind articolul meu. Le mulţumesc tuturor.

Am citit în multe locuri despre excrementele cîinilor comunitari care reprezintă o problemă ce diferă de la oraş la oraş (în Braşov spre exemplu, numărul cîinilor comunitari fiind relativ scăzut de vreo cîţiva ani încoace). Ei intră sub incidenţa autorităţilor locale, clar. Citeam pe undeva şi despre asociaţiile pentru salvarea patrupedelor, care nu au nicio implicare clară în igienizarea şi curăţarea excrementelor căţeilor comunitari, atît de iubiţi de aceste asociaţii, avînd în schimb guri mari atunci cînd vine vorba de absorbţie de fonduri structurale sau de la bugetul de stat.

Să revin şi la Braşov, pe final. Centrul nostru vechi atît de vizitat de turişti, este plin de căcat de cîine. Asta este realitatea, asta e imaginea proiectată de noi în afară. La fel cum Primăria Braşov a reuşit să găsească finanţare pentru montarea unui automat cu mîncare pentru porumbeii din Piaţa Sfatului (care dacă mă întrebi pe mine, nu sunt decît nişte şobolani cu aripi, găinaţul lor afectînd grav faţadele clădirilor istorice din piaţă, unde se adăpotesc), la fel ar putea găsi şi bani pentru montarea unor automate (măcar în centrul istoric – pentru început) cu pungi ecologice (Dragoş, ne auzi?), cum bine sugera Victor.
Dar o mînă de blogări inflamaţi cum poate mişca un mamut precum e societatea şi instituţiile sale? Avem nevoie aici de susţinerea tuturor, dar şi de mai ales, susţinerea mass-media.

P.S.: Cipri sugera conceperea unor bannere ale acestei campanii. Cum eu nu am timp prea mult, fac din nou un apel către voi. Aştept propunerile voastre aici.

Reclame

Responses

 1. draga ionutu, tragi concluziile prea repede din punctul meu de vedere 🙂 ce ai obtinut pana acum este doar propagarea unui mesaj in blogosfera si initierea, foarte timida a unei discutii legata de problema in cauza. pe tine insa te intereseaza rezolvarea acestei probleme in primul rand in Brasov. n-am nimic cu bannerele, cati dintre cei care le vor afisa insa, daca au caini, vor strange rahatul din urma lor, si cei care nu ai caini, vor comenta sau substitui lipsa de responsabilitate a stapanilor??? caci pana la urma tu vrei o schimbare de atitudine 🙂 eu as targeta presa locala (da, eftimie?? :P), care poate initia o dezbatere de-a binelea in oras; second, as face o intalnire cu administratia locala si asociatiile de protectia a animalelor (nu stiu decat una), pentru a gasi solutii – caci exista o gama larga 🙂 astea-s cateva idei la prima mana – tot e necesara berea aia 😉

 2. Ai un mail de la mine cu o tentativa de logo.

 3. Clau,
  ai dreptate, însă ceea ce mă bucură pe mine este faptul că am reuşit să dau „zvîcul” spre încecarea de rezolvare a acestei situaţii. Internetul este o curte cu porţile deschise iar de aici se pot inspira mulţi. Înainte de a rezolva o problemă, este necesar să admiţi că ai acea problemă.
  Musai tre’ să ne vedem la berea aia de socializare. 😉

 4. @ionutu – relativ on topic, dar legat de ce zici, te-as contrazice pe tema inoportunitatii porumbeilor in Piata Sfatului. Cind o sa ai o zgatie de copil sa se bucure de ei, alaturi de multi alti bitongi, o sa intelegi.

  @Clau P. – asociatiile de protectie care ESTE una, cum bine zici, au cu totul alte preocupari, prin care pot toca fonduri straine serioase, nu mizilicuri cum ar fi primit pe problema pungilor. Ele trebuie sa protejeze ursul doar pentru ca asa se face in Europa unde a disparut, desi ursul carpatin este supranumeric dovedit stiintific, aceeasi doamna CL trebuie sa protejeze cainii din Gheorgheni etc…. Protectia omului nu este finantata de BB si altii 😛

 5. Cristweety,
  pînă cînd am să înţeleg unde-i bucuria ca bitongul meu să se joace cu porumbeii, uite ce voiam să transmit prin vorbele mele referitoare la porumbeii din Piaţa Sfatului: http://www.ocregister.com/articles/italy-venice-europe-2045325-plaza-church (citeşte cu atenţie).
  Şi cînd te gîndeşti băieţii ăştia erau recunoscuţi pentru porumbeii lor.. 😉

  Iar despre demoazela CL, ai perfectă dreptate, aş vrea s-o văd şi strîngînd rahatul milioanelor ei de prieteni.

 6. Bună.
  Vrei să facem link exchange ?

 7. Alle,
  se face! 😉

 8. Sunt de acord cu demersurile tale si le sustin in masura in care ele vor cuprinde toate aspectele legate de curatenia si imaginea urbei noastre.Asta deoarece daca pe multi dintre voi va deranjeaza in primul rand mizeria cainilor, pe mine ma deranjeaza in primul rand mizeria celorlalte animale: bipedele.Ma refer aici la aspecte ca : scuipat pe strada , in lift , in scara blocului; aruncat gunoiul oriunde in jurul blocului, pe strada , in parcare ;facut nevoile la coltul blocului ; vandalizat diverse : masini, spatii verzi(la acest aspect participa si primaria- vezi toaletarea pomilor?);servicii publice in batjocura(vezi COMPREST care vazut cu ochii mei ascunde gunoiul in spatele refugiilor de gunoi cu toate ca masina era prezenta),s.a.m.d

 9. Lucy,
  lucrurile astea se pot schimba. Dar este ca şi cu lăsatul de fumat: necesită mult timp şi multă voinţă. Chestia cu No more shit! este momentan doar un manifest. Pentru a face şi mai mult va trebui să procedăm în modul propus de clau p în primul comentariu al acestui articol.

 10. […] Seliman a lansat “no more shit” ( o campanie pe care o poți susține și tu […]

 11. […] No more shit – concluzii […]

 12. 1. Problema exista peste tot in lume – orasele din vest, dar din cauza proprietarilor (ei avand mai putini maidanezi).

  2. Ti-ai refulat o nemultumire unde nu rezolva mare lucru. Trebuie sa mobilizezi autoritatile competente prin discutii, reclamatii/sesizari.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: