Publicat de: ionutu | iulie 29, 2009

Nuvelă. (partea I) – fără titlu.

Satul fierbea parcă în suc propriu, sub căldura ucigătoare a soarelui de iulie. Bătrînii erau mîhniţi deoarece trecuse 20 iulie, ziua Sfîntului Ilie, fără strop de ploaie.
Ion al lui Niuc şi borcănosu’ (adică mucosul) de fra’su mai mic, Ciprian, zis şi Cirimpel, trecură pe uliţă mînînd alene din spate, o turmă mică de oi. Mergeau toate în acelaşi ritm, cu capetele plecate, numărîndu-şi parcă paşii, dacă aşa ceva poate fi posibil. Adică în mintea unei ovine să existe asemenea procese cognitive, o oaie să-şi numere paşii.
„Săru’mîna ţaţă!” salută Cirimpel o bătrînă ce-şi păzea cu o nuieluşă puii de curcă.
„Să trăieşti ficior!” îi răspunse ţaţa. Apoi către Ion cel mare: ” Măi Ion, şi ai fost maică? Te duci, laşi şi tu satul? Te-ai duce şi tu după fraţii tăi, în Italia?”
„Cum o da Dumnezeu, maică! Cum a vrea Cel de Sus!” răspunse cu sfială şi modestie, ca un om mare, Ion, la numai cei 15 ani ai lui.

Cotiră la dreapta pe ultima uliţă înaintea ieşirii din sat. Intrară apoi în bătătura lor invadată de troscot, în mijlocul căreia trona parcă, micuţa casă bătrînească cu o tindă şi două odăi, singura moştenire lăsată de ai lor, singurul deşi, mărunt, lucru palpabil pentru ei. Tatăl lor se prăpădise în revoluţia din ’89, dar nu ca revoluţionar, ci din pricina unei ciroze cauzate de patima vieţii sale, după ţigară, băutura. Murise odată cu dictatorul, lăsîndu-şi familia în acele vremuri tulburi, la începutul anilor ’90, cînd ca nişte cîini obişnuiţi o viaţă cu lanţul de gît dar brusc, eliberaţi, romînii nu ştiau care încotro s-o apuce. Obişnuia să bea pînă nu mai ştia de el, uneori chiar şi spirt îndoit cu apă, dar nu era genul acela de beţiv violent, venind acasă şi dormind nemişcat pînă a doua zi. Imediat după moartea sa, mama alături de fiii lui cei mari luă decizia de a vinde apartamentul cu 4 camere din Rahova, Bucureşti, şi se mutară la ţară. Aici începuse însă şi tragedia familiei lui Niuc, căci fiii odată ajunşi în sat, cheltuiră toţi banii pe băutură, nici măcar o casă cu ceva curte şi niscaiva pămînt nefiind în stare să cumpere. Se mutară deci în casa bunicilor, alături de bătrîna Bîrsăniţa, o femeie aspră şi rea de gură, dar care ţinea la nepoţii ei, ca la ochii din cap. Mama lor, fiind o fire mai slabă, pică şi ea în patima băuturii, parte din cauza frustrării de a fi părăsit oraşul în care se născuse şi crescuse, parte din pricina situaţiei în care se aflau acum (ea şi cei 7 copii), dar în special din cauza soacrei sale Bîrsăniţa, văduva din iad.
O găsiră şi pe ea moartă, într-o dimineaţă mohorîtă de octombrie, după ce toată noaptea îşi vomitase ficatul din pricina cirozei..

Acum acasă mai erau doar Ion, Cirimpel şi cele două surori gemene ale lor, Sabina şi Sabrina.

– va urma –

Reclame

Responses

 1. Sabina cred că va realiza ceva în viaţă. Restul se vor irosi.

 2. Dane,
  rămîne de văzut. 😉

 3. Buna,
  Te rog sa nu fie cu sfirsit tragic… Ion a ajuns in Italia apoi a venit acasa cu bani a candidat la locale a ajuns primar si apoi a fost usor pt ceilalti ,ala mic il ajuta pe primar (mina dreapta)… fetele….aaaa FETELE au mers la scoli inalte una notar cealalta avocat si muncesc in capitala cu sanse mari sa ajunga in parlament pt ca vegheaza fratele mare sa adune voturi pt. partid…. 🙂 ce rai sintem nici o nuvela nu te lasam sa faci…

 4. T,
  se termină bine. 🙂

 5. 🙂 m-am linistit ma duc sa cumpar pop-corn …ma pregatesc pt partea 2

 6. Interesant… astept partea urmatoare…

 7. vine, dar tre’ să mai aştepţi un pic. Se coace acum.. 😉

 8. scrii bine dar esti prea fatalist

 9. fatalismul vinde.. 😀 Şi eu mă îngrozesc uneori stînd şi citind ce am scris. Da, admit. Sunt prea fatalist. Sunt un optimist fatalist. Ciudat, nu?

 10. […] Continuare de aici. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: