Publicat de: ionutu | iulie 30, 2009

The patriot.

Mereu m-am întrebat oare cum o fi să te naşti în ţara asta, apoi să creşti într-o altă ţară, în alte valori, în altă civilizaţie, cu alte obiceiuri, altă limbă, alt aer. Rău n-are cum să fie, cel puţin pleci cu alte şanse în viaţă, cu toate că şi ei (occidentalii) au problemele lor, vorba aia cu „cîinii cu covrigi în coadă” nefiind inventată degeaba.

Aşadar, te naşti într-o familie de români care la scurt timp emigrează. Ce şanse ai să mai înveţi ceva despre România? Poate ai noroc şi ai tăi îţi povestesc ce şi cum despre România, ţara din spaţiul carpato-danubiano-pontic (Doamne, cît de bine sună asta..!). Cum românii sunt un popor dîrz ce a ţinut departe de porţile Europei civilizate secole la rînd ameninţarea otomană, cum românii sunt calzi, blînzi şi ospitalieri, ştiu să facă haz de necaz, au cele mai frumoase femei şi cele mai luminate creiere, inventivitatea fiind una dintre calităţile noastre de bază.

Afli apoi şi cum blestemul comunist i-a determinat pe ai tăi să părăsească acest tărîm de vis, curat land of choice, tocmai ca tu să nu trăieşti într-o societate bolnavă de frică, fără prea multe opţiuni la dispoziţie. Şi nici nu ştii cît de mult bine ţi-au făcut. Cel puţin încă nu-ţi dai seama. Pentru că încă n-ai ajuns aici. Ştii că ai veri, unchi şi mătuşi, pe care ai vrea să-i vezi; intri pe site-uri româneşti, te uiţi prin satelit la programe TV româneşti, ajungi chiar uneori să comentezi pe blogurile marilor ziare, ocazie cu care începi să te familiarizezi cu zidul impenetrabil de prostie 100% românească: „tu ce comentezi bă? ai trăit tu aicea să vezi cum e? plăteşti tu taxe aicea ca să ne judeci tu pe noi? ia ciocu’ mic, da?”. Şi încă nu-ţi înveţi lecţia. Te gîndeşti că prostia este o problemă globală, nu-i judeci pe cei ce te iau aşa..

Pînă în ziua fatidică în care te decizi să petreci o vacanţă aici, la muntele românilor, unde dacă nu în Poiana Braşov sau pe valea Prahovei. Asta dacă nu eşti suficient de prost inspirat să alegi Mamaia pe care o ştii din descrierile tatălui tău care a prins zilele în care Mamaia era plină de turişti germani, polonezi, ruşi, italieni, pe vremea cînd era el flăcău. Colac peste pupăză, îţi faci vacanţa în România însoţit de cîţiva prieteni/colegi străini, cărora le-ai împuiat capul cu tot felul de poveşti despre minunata ţară numită România.

Ajungeţi pe Băneasa că Otopeniul e închis din cauza nu ştiu cărei vizite oficiale, fiind înţesat de SPP-işti cu ochelari negri desprinşi parcă din MIB.
Şi de aici începe calvarul. Nu tu autostradă, taximetrişti oportunişti, chivuţe care oferă cazare, cerşetori tupeişti, ceferiste sictirite, trenuri jegoase, DN1, trafic infernal la ieşirea din capitală, şoferi kamikaze, etc., etc.. Începi să ai îndoieli. Îţi doreşti să fi venit fără colegii străini care te apostrofează la fiecare minut referitor la diversele aspecte de rahat la care îi supune şocul cultural..

Condiţiile de cazare, personalul prea blazat care aşteaptă obraznic un bacşiş nemeritat, preţurile exagerat de mari în antiteză cu condiţiile de aici, totul, dar absolut totul te dezamăgeşte, te năuceşte.
Pleci de aici încercînd să crezi că totul a fost doar un coşmar. Cu toate astea, nu poţi să-ţi negi naţionalitatea. Ai fost prea bine crescut de ai tăi în privinţa asta. Eşti trist, dar acum le eşti recunoscător alor tăi pentru binele pe care ţi l-au făcut cînd au plecat de aici.

Eşti şi rămîi român printre străini. Eşti respectat de ei şi acceptat. E bine aşa.
Încă un caz fericit, care ne mai spală proasta reputaţie avută afară.

Reclame

Responses

  1. Ionut, le zici de parca ai trecut pe acolo …
    Cu riscul de a parea si eu un Raducioiu care a uitat de unde a plecat la cateva luni de la transferul in Italia (inclusiv limba), subscriu total la ce spui. Mai mult decat atat, socul asta il traiesti si daca pleci mare din tara si te intorci o data pe an. Socheaza extraordinar lipsa de civilizatie sub formele ei tipic romanesti, incepand de la modul cum arata drumurile si de la comportamentul soferilor in trafic pana la politetea din servicii si calitatea lor. Sa nu mai spun ca trebuie sa te fereasca Sfantul sa ajungi pe mana institutiilor publice si a spitalelor …

    Stiu, si eu ma revoltam cand stateam inca acolo si auzeam asta de la altii care vedeau tara venind din alta parte … Din pacate, asta se vede. Iar eu una ma intreb, vazand si comparand, cum de mai avem turism (nu zic ca nu avem ce arata, pentru ca natura si trecutul au fost generoase cu noi, dar modul cum o facem ne descalifica incepand cu primul functionar din aeroport care se inghesuie inutil sa iti impinga carutul cu bagaje desi ii spui de 10 ori ca poti sa faci si tu asta cu propria-ti valiza, ceea ce nu il face insa sa renunte pana la masina care te asteapta in parcare, unde isi cuantifica singur munca neintrebat iar ca sa scapi de el ii intinzi banii pe care ii cerseste).

  2. Cât m-am preumblat prin occident, întotdeauna am fost tratat ca un boier, măcar că se ştia de unde vin.

    Oricum, să rămân acolo nu mi-aş dori. Poate, mai spre Răsărit…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: