Publicat de: ionutu | august 10, 2009

Ţara lui Futu-i pomană.

Ajung la concluzia că n-avem nimic, în afara suprafeţei. N-avem fond, n-avem substanţă, nu avem decât „imagine”, „prezenţă media” şi vorbe, multe şi goale.

Avem un guvern; de fapt, avem o gaşcă de manelişti care se ceartă pe la televizoare.
Avem instituţii publice; dar n-avem decât un imens „sistem piramidal de colectare a şpăgii” (citat din Moise Guran).
Avem bănci; dar nu avem instituţii care să crediteze economia, ci profitori de pe urma incapacităţii maneliştilor mai sus citaţi de a face ceva, indiferent ce, care să nu fie rău. Şi care se împrumută în disperare, sugând cu inconştienţă criminală însăşi substanţa care ar trebui să le producă lor bani pe care să-i fure mai apoi.
Avem o economie; dar avem doar o colecţie de firmuliţe care gâfâie sub povara taxelor şi a lipsei de lichidităţi, pierdute printre câteva sifoane gigantice lipite de bugetele publice.
Avem un preşedinte; avem pe naiba! N-avem decât un exemplar aproape perfect de ghiolban care trăieşte din nervi şi crize şi care, într-o ţară normală, ar fi condamnat la lada de gunoi a istoriei în doi timpi şi trei mişcări.

În ritmul acesta de multiplicare a cojilor fără miez mă aştept cât de curând ca prima vedetă porno a ţării, odată tranşată, să fie de fapt o coajă de papier-maché, goală pe dinăuntru.

Dar ca să nu ziceţi că-s rău şi pestriţ la maţe: nasc şi în România oameni. La mare ni s-a stricat maşina, am dus-o la service şi ne-am întors, doi adulţi şi-un copil, cu microbuzul până-n gura staţiunii. Apoi pe jos, vreo 2 kilometri. Dar la început de drum (căldură, efort, copil mofturos de oboseală) a oprit o maşină, cu doi tineri. El în dreapta, ea la volan. „Ştiţi, v-am văzut cu copilul. Nu vreţi să vă ducem?”

Pe cuvântul meu că aveam, la coborâre, ochii umezi.

via Cetăţeanul Popescu.

Gust amar mi-a mai lăsat presa astăzi după ce am citit cam tot ce s-a întîmplat peste weekend. Foarte dezgustat sunt de felul în care sunt prezentate sporurile şi beneficiarii acestora, bugetarii, de către presa lui peşte prăjit. Oameni de doi lei, care scriu cu căcat la comandă, în ziarele lor de căcat. Oameni care habar n-au despre ce scriu în articolele lor virale, în care prezintă tîmpeniile debitate de dobitocii siniştri care ne „administrează” ţara de 20 de ani, prin rotaţie. Unii ar zice că funcţionarii n-au de ce să se plîngă, doar singuri au ales să devină funcţionari. Ok, raţionamentul este relativ fundamentat. Dar. Nu ştiu în cîte ţări civilizate politicul a băgat zîzanie cu bună ştiinţă între mediul privat şi bugetari, aşa cum se întîmplă la noi. Practic, vinovaţi sunt bugetarii pentru neputinţa unui guvern slab, incompetent şi slugarnic dar făţarnic, şi de aceea ei trebuie să plătească.

Încercaţi s-o gîndiţi însă altfel: se poate trăi în condiţiile actuale cu un salariu de 600 de lei? Sau 500, poate chiar 450 de lei? Pentru că după eliminarea „nesimţitelor” sporuri, cam cu atît ar trebui să se descurce un funcţionar mărunt, din aparatul unei administraţii locale din teritoriu. Ăsta ar trebui să fie preţul plătit pentru că a ales să facă o treabă blamată de atîţia, dar pe care mulţi o evită. Asta în vreme ce burtoşi şi balene sau piţipoance sferodocte stau bine mersi pe salarii babane de înalţi demnitari, secretari de stat, şefi de agenţii, directori şi directoraşi, trîmbiţînd sus şi tare că cît de mult le pasă lor de ţara asta, şi cît se spetesc ei muncind prin delegaţii prin ţări străine, totul pentru binele pulimii care i-a votat..

Încercaţi să vă puneţi şi voi în locul unui funcţionar tînăr, care lucrează într-o primărie, să zicem la relaţii cu publicul, şi care pentru 700 de lei lunar (în cazuri fericite, pentru că funcţionarii au cu totul alte moduri în care li se calculează salariile – caz: angajat cu studii superioare de specialitate debutant, salariu de încadrare 570 de lei- cool, nu?) trebuie să suporte zilnic oprobriul cetăţenilor care consideră toţi că omul de la ghişeu e plătit din banii lor. Oare tînărul ăsta chiar merită să fie umilit şi batjocorit astfel?

Vorbesc din experienţă proprie şi de ce să neg că nu am păţit şi eu la fel în cîteva rînduri. Să muncesc pe rupte, să le zîmbesc frumos tuturor, să fiu orientat către cetăţean, să nu accept „atenţii”, să-mi fac treaba în condiţii de stres, astfel încît cetăţeanul să plece de la ghişeul meu bine informat, cu problema 50% rezolvată. Toate astea pe un salariu ridicol, mizer, dar care drămuit bine te poate ajuta să treci luna..

Sunt toţi aceşti oameni vinovaţi că România suferă din cauza crizei economice? Lovind în aceşti oameni vom face mai multă economie decît dacă am desfiinţa ministere şi agenţii create la comandă pentru a răsplăti dărnicia fostelor şi viitoarelor campanii? Nu ştiu eu. Eu sunt doar un rahat de blogăraş care lucrează de ceva vreme în sistem şi care s-a săturat să tot fie considerat parte a problemei de către guvernul ţării sale şi presa cea cu lesa scurtă.

Reclame

Responses

 1. Într-adevăr, există din ce în ce mai puţini oameni. Societatea, în viteza ei şi defectele ei, dar şi mentalitatea de turmă, tind să ne facă să uităm că suntem umani, că avem sentimente şi că ar trebui să le exprimăm în locul frustrărilor.

  Cât despre partea de funcţionăraş îţi urez multă răbdare. Nu e presa atât de răutăcioasă încât să nu susţină cauza unui funcţionar public de rând. Sunt fel şi fel de „fătuci” de presă, care din considerente de lipsă de talent la scris, idei preconcepute de pensionar pus pe scandal, le vine greu să înţeleagă că de fapt războiul pe care îl duc cu cheltuirea banului public se referă de fapt la funcţionarii izmeniţi de prin administraţii, şi, care se înfruptă cu nesaţ din banul public, având în spate câteva s.r.l.-uri aflate în „mici” conflicet de interese cu funcţia deţinută.
  Nu am de gând să îţi dau exemplu dintre cei pe care îi ştiu prin Scripcărie (Apropos, mai lucrezi acolo?). Nu de alta, dar, cred că îi şti foarte bine.

  Toate cele bune

 2. Marius,
  nu, nu mai lucrez la Portocalie. Pardon, primărie. Ca de obicei, problema vine din faptul că cineva (aici, „fătucile” lui Cristoiu) generalizează fără a se gîndi la consecinţe.

 3. Servus…
  subscriu! da’ contează? 🙂
  toate cele bune!

 4. NU DEGEABA L-AM DAT NOI PE CARAGIALE PE LUME


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: