Publicat de: ionutu | august 20, 2009

Scîrmîzul – analiză.

Este de regulă genul de om crescut în puf de părinţii săi, genul de puşti teribil şi precoce a cărui mamă rîde în loc să-l pedepsească atunci cînd acesta la cei 4 anişori îi spune un dulce „sugi pula!” şi care mai tîrziu cînd va creşte îşi va trata mama ca pe o sclavă proprie, doar pentru că aceasta i-a permis prea multe fiind unicul plod al ei, iar tatăl pierzînd bătălia cu progenitura’i pentru atenţia mamei, devine pasiv şi alege să facă altceva decît să pună la punct rebelul adolescent, deja candidat cu acte în regulă în a deveni ratat social, sau cum am zis şi-n titlu, scîrmîz.
Neînţeles de cei din jur, este un copil problemă în şcoală şi-n liceu, dar n-ar vrea nici în ruptul capului să admită că nu e un geniu şi că dacă i se pare că e mai special, atunci asta i se trage din pricina prostiei crase cu care a fost înzestrat, şi a faptului că acasă i s-a suflat prea mult în cur cînd nu trebuia.
Va alege mereu să se înconjoare numai cu oameni de categoria sa, dar aflaţi pe o treaptă de prostie mai inferioară lui. Asta nu ştiu cu ce-l încălzeşte pe el, căci în prostie nu contează că eşti mai mult sau mai puţin prost, tot prost te numeşti.
Va termina cu chiu cu vai cele 12 clase obligatorii şi oferite gratis de statul român, dar în opinia lui va considera întotdeauna că el a terminat liceul cînd a vrut el, nu cînd l-au împins dirigu’ şi profii.
Scîrmîzul la facultate. De regulă, această categorie de cetăţeni cu drept de vot, va începe mai multe facultăţi, în condiţii extrem de rare finalizînd vreuna. V-am mai spus, este un neînţeles, societatea în care este nevoit să trăiască fiind ca un fel de pat al lui Procust al său, în care el nu-şi va găsi niciodată locul. Cam tot odată cu facultatea, predispoziţia sa pentru a fi un boem îşi intră în drepturi. Este concediat de toate multinaţionalele corporatiste în care s-a băgat, acestea fiind genul de joburi făcute mănuşă pentru scîrmîzul de rînd. Nu şi pentru el. Considerîndu-se o fiinţă înzestrată cu talente speciale dar căruia societatea nu i-a dat încă prea multe şanse de exprimare, scîrmîzul este un expert nativ în a găsi scuze pentru incapacitatea lui. Orgoliul său nu poate fi măsurat nici măcar cu cel mai precis teodolit din lume, de aceea nu va admite niciodată că nu e special, fiind pur şi simplu, prost.
În cel mai fericit caz, va intra în politică sau se va asocia cu un scîrmîz ceva mai răsărit decît el şi vor face mulţi bani, suficient de mulţi cît să-şi permită un X6 cu care să facă ture prin centru. Sau va trăi bine mersi din banii lui tăticu’, care dacă nu-l finanţează nu mai are linişte cu sclava de mă-sa.
În cel mai nefericit caz, va deveni un alcoolic pe datorie, căruia nicio bancă nu-i va acorda vreun credit, din cauză că este un cunoscut client al Biroului de Rău Platnici. Şi scîrmîjii care l-au împrumutat cu bani ani la rînd şi i-au suflat în cur că el e cel mai frumos şi cel mai deştept, îi vor întoarce spatele zîmbindu-i şi susţinîndu-l însă ipocrit, în loc să-l trimită la muncă.
Va sfîrşi cap de familie, cu o soţie care nici nu ştie încă ce viitor scîrmîz îi gîngureşte obraznic din pătuţul aşezat frumos lîngă patul lor matrimonial.

Reclame

Responses

 1. Draga prietene,
  analiza ta este corecta femonenul este foarte raspindit pe aceasta planeta,societatea moderna creaza acest tip de fiinta umana si din pacate multi ajung foarte sus si cred ca totul este a lor sfidind toate regulile societatii ca apoi sa devina exemple pt tinara generatie sau cum ai spus in final se transmite din generatie in generatie.
  P.S.
  off topic inca astept partea II de la nuvela ta…:)

 2. Partea a II-a o să vină. O am în cap, numai că trebuie să-mi fac timp s-o pun şi pe hîrtie. 😉

 3. Nashpa omule.Dar ne meritam copiii. Nu crezi?

 4. Ardelene,
  unii oameni n-ar trebui să se înmulţească.. 😀 stai liniştit e glumă. Problema intervine atunci cînd cineva nu ştie să crească şi să educe un copil. Oare acel cineva mai merită acel copil? Viaţa e crudă, unii se chinuie să facă un copil cu zeci de tratamente, iar alţii îi scot pe bandă..

 5. Ceea ce este cam de porc este ca asemenea personaje se înmulesc ciupercile deupă ploaie. Fenomenul tinde să devină la fel de trendy ca manelizarea. Interesant este că astfel de oameni ajung modele de urmat ai altor imbecili.
  Toate cele bune

 6. Cred ca trebuie să-mi iau corectorul cu mine cand scriu comentarii. Grab strica treaba. Sorry, abia ce am fost dat afară prin SMS din viaţa amoroasă (Detalii la mine pe blog), iar atenţia dsitribuitvă îmi creaza inca probleme. Astfel ca ar trebui pus la comentariul precedent un „cu” inainte de ciupercile, şi înlocuit un „ai” cu „ale”. Ar mai fi o literă în plus la „după”. Sper ca de data asta sa nu fi scăpat vreuna:)
  Bafta

 7. Marius,
  cheer up mate, mai are balta peşte! 😉

 8. Iti raspund punctual 🙂 m-am dereglat de la mediul corporratist 😦
  //Problema intervine atunci cînd cineva nu ştie să crească şi să educe un copil//
  …da ionutule, asta se invata de la televizor sau pe propria piele? as merge mai mut pe var2…daca macar nu au la randul lor parinti care sa le explice…dar aici ar trebui sa ne gandim de ce nici parintii nostrii nu au stiut sa ne creasca pe noi si e dureros. mai bine mergem sa vedem un film. ceva americam cu copii rebeli cu creier ioc care dau foc la ceva sau explodeaza altceva..sau macar un omor doua..cu artificii..
  si nu uitati ca stau in bucuresti acum si ce este la bv este parfum. copii de 5 ani inca nu te injura ca nu te-ai dat la o parte sa treaca ei pe strada 😀 asa ca enjoy bv.ne mutam intr-un an inapoi si nu mai plecam.poate chiar mai repede la cum se degradeaza bucalele.
  //Oare acel cineva mai merită acel copil? //
  Toi oamenii merita copii. Nu este in caderea noastra sa judecam si dam un verdict. La fel cu viata. Nu pot eu sa spun cine merita sau nu sa traiasca. Asta poate Dumnezeu ca El ne-a facut pe toti. La fel si cu copii. El da sau nu da. Ca tot de viata e vb acolo.
  //Viaţa e crudă, unii se chinuie să facă un copil cu zeci de tratamente,//
  unora care toata viata au stat pe pastile de infertilitate li se deregleaza functiile. In al doilea rand (ca sa nu cad in marele pericol al generalizarii ca doar traim viata subiectiv) ionutule cauta bisfenol pe google ca sa vezi ce mancam si ce face hormonul asta sexual pe care ni-l pun si in paine. Control za population si de aici dramele de infertilitate.Ca e totusi o industrie.Cream problema si apoi dau o salvare foooarte scumpa..
  \iar alţii îi scot pe bandă//
  ..spune un parinte: In casa cu multi copii si multe lipsuri este mantuire.
  de ce? ai intreba.Pentru ca nu mai faci ce vrea muschiul tau de ionutu sau ardeleanu’ ci faci ce trebuie ca copii tai sa aiba de mancare, unde dormii si altele. Si asta inseman educarea vointei proprii sau „taierea vointei”.Cati dintre noi putem face asta cu zambetul pe buze? Cati putem sa renuntam la sandvisul sau la bluza aia faina ca sa pastram banii pt ala mic ca i trebuie carut nou si pampersul s-a scumpit. De aia nu avem copii.Ca nu ii meritam.

  PS.Din experienta altor postari (nu la tine) te rog sa ataci strict ideile prezentate.
  PS2Ce faceti maine? sunt prin Bv si nu am cu cine bea o bere in Mado dupa amiaza…:)

 9. Ardelene,
  ne găsim mîine la o bere pe la vreo terasă din sat.
  Sunt de acord cu tine la toate punctele, însă insist să cred că atunci cînd vine vorba de copii, familia trebuie să cîntărească foarte bine această decizie. În cazul în care Dumnezeu le joacă o farsă şi le dă pe neaşteptate un copil, atunci vor afla pe pielea lor dacă sunt sau nu pregătiţi. Învăţătura creştină e bună pe hîrtie, face bine sufletului şi conştiinţei. Cred însă că aplicată în mod general, ar semăna mai degrabă cu o utopie nefastă. Şi nici nu sunt convins că lumea ar fi una mai bună..
  Cred că în cazul ăsta, în mod specific, este loc de acea filozofie zen care-mi displace mie, toate la timpul lor.

 10. vb cand avem amandoi copii pana atunci visam la canguri si ii pictam legati la ochi. Dumnezeu nu joaca feste, e doar drept si ii da fiecaruia ce are nevoie ca sa se mantuiasca.unii nu inteleg asta, se oftica si trec in tabara celor ce spun ca nu exista Dumnezeu, sau daca exista e un fel de nor auriu care nici nu stie ca exista.
  Ca e mult mai usor sa zici ca shit happens decat sa vezi de ce ti s-a intamplat tuie shitul.dar asta necesita intorspectie interioara sanatoasa.si nu doar dinaia psihologica, psihanaliza sau pe analiza tranzactionala, nlp si altele, ca doar sunt specialist nu?
  Ai cautat bisfenolul?
  PS Super va sun! ramane mado?

 11. Ardelene,

  Căutat, cetit, uimit şi înmărmurit. Mai bine nu-mi ziceai nimic. 😀 Mie îmi place să cred că Dumnezeu este un bătrînel cu un puternic simţ al umorului şi nu o entitate Atotputernică şi Preamilostivă, care îmi dă fiori pe şira spinării şi mă face să mă simt la fel de mic precum atomul din celula spermatozoidului unei furnici. Discuţia rămîne deschisă, îmi face plăcere.

  Mado sau terasa Bavaria că parcă-i mai retrasă şi mai plăcută atmosfera acolo. Ce zici? 😉

 12. cunosc senzatia de micime foarte bine. E complet adevarat ca Dumnezeu e Atotputernic, Preamilostiv si da, ne face sa ne simtim foarte mici. partea extraordinara e ca tu simti asta. sunt multi altii care au impresia ca il pot trata ca pe un batranel umoristic si o cam dau in bara. Dar partea cea mai buna este ca ne iubeste.foarte mult. de asta si-a jertfit si Unicul Lui Fiu.
  Ca tot vb de copii.tu ti-ai da singurul copil la moarte pentru un om oarecare de pe strada? Dumnezeu asta a facut.Pentru fiecare om de pe strada.

  Bavaria? au terasa afara? nu as prea vrea hrube.m-am obisnuit la bucuresti 60 de grade celsius la umbra, asfalt topit etc…fara gluma.mi se facu pofta de o bere bavaria de mere 😛

 13. Mitul jertfei pentru mîntuirea omenirii? Hmm. Sună romantic, sună eroic. De la ultima Mîntuire, în contul omenirii ne-am ales cu nişte crime abominabile ale Inchiziţiei Bisericii, cu mai multe Cruciade în numele Domnului, „n” războaie cu numitor comun religia, un Holocaust, gulaguri siberiene, vărsări de sînge pe fîşia Gaza, şi lista mai poate continua. Se prea poate ca omenirii să-i mai fie necesară o a doua Mîntuire.
  A meritat efortul? Cu siguranţă. Dacă aş face-o şi eu cu propriul meu copil? Cine sunt eu să mă compar cu Dumnezeu? Nu ştiu zău. Sunt un pic închis la faza asta.

  Să trecem la lucruri mai lumeşti. Bavaria au terasă şi e chiar mişto. Bavaria să rămînă atunci. 😉

 14. De la ultima Mîntuire, în contul omenirii ne-am ales cu nişte crime abominabile ale Inchiziţiei Bisericii

  // (ERERTICE ROMANO-CATOLICE) NU ORTODOXE care a datr binecuvantare doar pentru razboaie de aparare
  //, cu mai multe Cruciade în numele Domnului //

  PURTATE DE BISERICA ERETICA ROMANO CATOLICA, cruciade in care orasul sfant al ortodoxiei Constantinopol a fost cucerit,jefuit si locuitorii luati robi de „crestinii” catolici semi-barbari francezi si englezi, germani, in care cruciade calugari ortodocsi au fost arsi de vii pentru ca nu au vrut sa treaca la catolicism…tu de aceste cruciade eretice romano-catolice vorbesti?

  //“n” războaie cu numitor comun religia//
  vrei sa spui razboaie impotriva religiiei

  //un Holocaust//

  condus de o eminete luciferica recunoscuta ca atare de ea insasi – hitler ce facea yoga de 10 aininte sa ajunga in Germania ca doar era austriac Hitler,

  // gulaguri siberiene //
  ai idee cati pereoti ortodocsi au murit in acele gulaguri? milioane? dar familiile lor, cu sotii si copii ce au cazut prada foametei…comunismul nu uita ionutule ca era si se proclama sistem de gandire A-Theos adica Fara Dumnezeu.

  //, vărsări de sînge pe fîşia Gaza//

  palestinienilor le varsa sangele evreii de cand s-a reintemeiat regatul lui Israel si apoi doctrina dinte pentru dinte este evreiasca si din cauza ei nu au inteles sa intoarca si celelat obraz….

  //şi lista mai poate continua.//

  bineinteles Necuratul isi baga coada cat mai mult peste tot.Mai ales ca a resusit dupa doua razboaie mondiale sa convinga lumea ca nu exista diavoli.si apoi sa ne convinga ca exista duhuri luminate etc.. s i toate ratacirile yoghine pan New Age.

  //Se prea poate ca omenirii să-i mai fie necesară o a doua Mîntuire.//

  No such chance. Ni s-a dat una.Daca pe aia nu o intelegem ce rost mai are inca una? crezi ca e ca la guvern ? bai romane nu am putut face nimic astia 4 ani . am invatat cum si ce trebuie facut..mai voteaza-ne fraiere inca 4 ani si acum chiar ne apucam de treaba..:))

  A meritat efortul? Cu siguranţă. Dacă aş face-o şi eu cu propriul meu copil? Cine sunt eu să mă compar cu Dumnezeu? Nu ştiu zău. Sunt un pic închis la faza asta.
  //nu suntem toti ca doar suntem mici. dar micul poate sa vada pe Mare si sa ia aminte.//

  Să trecem la lucruri mai lumeşti. Bavaria au terasă şi e chiar mişto. Bavaria să rămînă atunci. 😉
  asa sa fie! sper sa aiba bere bavaria de mere acolo!
  inca imi curge gura dupa ea!

  mutam pe mail discutia sau o lasam la free?

 15. Alex, Ionuţ, ne potolim? Sau vreţi să beţi bere singuri mâine?

 16. Alex, Dora,
  eu m-am potolit. Discuţia însă mi-a făcut plăcere. Nu pot fi în întregime de acord cu Ardeleanul, pentru că pentru mine biserica este ca şi politica: sunt toate o apă şi-un pămînt, doar că le diferenţiază denumirea. Este ca şi cum ai spune că PSD-ul a făcut numai rău României, în vreme ce PDL-ul nu.

  Ne vedem mâine la Bavaria. 😉

 17. Dora, Ionutu,
  Sarutmana doamna Dora, ne potolim cum sa nu. Dar ne facea placere, nu ne mai trageti de urechi. Da ne oprim numai pentru dvs. 🙂
  Ne retragem cu speranta ca maine ne bucurati cu prezenta?

 18. Biensur, mâine… cu voie bună şi cu poze (ştii tu de unde) 😉

 19. servus…
  ştii cum se zice… copiii scîrmîzilor aştia vor ajunge şefii copiilor noştri, la fel cum, din păcate, scîrmîzii sunt şefii noştri. nimic nou, cred…
  toate cele bune!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: