Publicat de: ionutu | septembrie 25, 2009

Extemporal la limba şi literatura română.

Vă mai amintiţi de orele de limba şi literatura română din liceu? De zecile de referate şi comentarii literare pe care le aveam de făcut de pe-o zi pe alta, cu scopul de a ne forma pe noi înşine, de a ne exersa capacitatea de înţelegere şi argumentare a unor texte/situaţii scrise şi gîndite de alţii, desigur, în scop didactic. În teorie suna bine, păcat că şi atunci, ca şi acum încă, unii dascăli preferau originalităţii şi creativităţii elevului, textele fade şi aproape ştiinţifice, greoaie de cele mai multe ori, din culegerile de comentarii existente pe piaţă.

Eu, fără nici o urmă de modestie, am fost mereu elevul-problemă, cel căruia i se rupea de acele banale şi patetice comentarii-tip, pe care le preferau profii. Îmi plăcea să interpretez în felul meu operele din programă. Pentru mine Eminescu era un plagiator diabolic, dar pentru asta tot îmi plăceau şi-mi plac încă poeziile sale. Mă deranja însă, risipirea unui întreg semestru pe Eminescu, ştiind că în manual mai aveam încă autori cel puţin la fel de buni ca luceafărul poeziei româneşti. Dar ăstea erau meciurile mele, ca „epigon” în ochii profilor de română. Despre toate astea voi scrie altădată. Azi vreau să vă supun unui test. Să vedem ce o să iasă. Aşadar:

Scrie un text de tip argumentativ de 15-20 de rânduri despre iubire, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmaţie:

Iubirea e din altă lume, se iveşte din senin, fără ca să ştii de ce se dă pe faţă, fără ca să ştii cum, şi te duce fără ca să ştii unde… Ioan Slavici, „Mara”.

După 5 ani de la bac, eu am reuşit să scot doar atît:

Ca un fin psiholog, Slavici surprinde esenţialul prin această idee simplă dar cu o puternică încărcătură filozofică, de un realism crîncen.
Iubirea îţi poate completa lipsurile vieţii, te poate aduce într-o stare de euforie, făcîndu-te să fii mai bun, mai uman. Oamenii au denumit această stare, fericire.
Pe de altă parte însă, atunci cînd iubeşti, pe bună dreptate „siropul” ia locul raţiunii cu care omul a fost înzestrat, ducînd de cele mai multe ori la evenimente ce-şi au cauza şi efectul din iraţionalitatea amintită. Cazul lui Ion al lui Rebreanu, este unul tipic: iubeşte pămîntul „ca pe o ibovnică” dar în acelaşi timp nu poate fi (-1 „i”, mulţămăsc Geălu’) împlinit în dragoste.
Odată „loviţi” de această stare ce „se iveşte din senin” oamenii se dezgolesc, devin vulnerabili în faţa neprevăzutului şi complexităţii vieţii. Fără îndoială, acest efect secundar al iubirii, este preţul plătit de oameni pentru acest binecuvîntat dar.

Sunt doar 11 rînduri, dar scrise de mînă ies vreo 18. Spor şi inspiraţie maximă!

Reclame

Responses

 1. Aparitia sentimentului iubirii anuleaza guvernarea ratiunii asupra actiunilor si atitudinilor persoanei. Astfel indragostitul, mistuit de sentimentul sau, devorat pina la ultima farima de suflet, nu se mai supune conventiilor sociale… el traieste in alta lume, a viselor si fantasmelor sale, in care reperele sint cu totul altele; in care sistemele de valori sint rasturnate si rearanjate de furtuna iubirii, in care prioritatile nu mai sint aceleasi ca ale oamenilor „neatinsi” de dulcele si durerosul virus.
  Iubirea vine fara sa o chemi, fara sa o alegi, si iti schimba cu totul viata. Iubirea te face sa iti descoperi resurse si capacitati nebanuite, te face sa te temi de lucruri, stari si fapte pe care alta data nu le-ai fi luat in seama, si iti deschide cai de explorare catre zone pina acum necunoscute ale sufletului tau. Iubirea te transforma, te face mai bun, mai sensibil; iti aduce fericire si durere asa cum nu puteai sa iti imaginezi inainte sa iubesti…

 2. Elena,
  mulţumesc, eu ţi-aş da 10+. 😉

 3. Nu, seios acum, ce s-a intâmplat cu laba tradiţională?

 4. Ovidiule,
  nu fii măgariu. Te scot la tablă şi dup’aia te dau şi afară cu 2 şi absenţă nemotivată! 😀

 5. Off-topic, ce gîndeşte un licean la primirea cerinţei:

  „Frate, nu pricep nimic! Oare ce vrea nenea ăsta să spună?! Nimic nu-i clar, numa’ bla-bla! La dracu’ cu literatura română, la ce-mi trebuie mie că oricum mă duc la economie mai departe să mă fac bancher! Shit, pierd vremea cînd puteam să mă plictisesc cu băieţii! Cît trebe să scriu? 20 de rînduri?!! Da’ cine-s io? Ana Karenina?!” etc.

  Mai subliniem faptul că liceanul nostru se ruşinează să vorbească despre iubire. A studiat nişte poezii de Nichita Stănescu şi a roşit profund la ideea că un bărbat ar putea săruta ceva la o femeie :)))

  Rezultatul după o oră şi jumătate de chin:

  „Iubirea e din altă lume, se iveşte din senin, fără ca să ştii de ce se dă pe faţă, fără ca să ştii cum, şi te duce fără ca să ştii unde…” este un citat de Ioan Slavici din cartea “Mara” care este una din cărţile pe care dumnea-lui l-ea scris. Este o carte de succes pe care v-io recomand cu căldură. Părerea mea este că autorul crede că iubirea este „din altă lume”, adică nu este de pe pământ. [cîte rînduri am scris? 5, mai trebuie ceva…]. Tot-odată este clar că autorul consideră că ea apare „din senin”, adică atunci când pe cer nu sunt nori deloc. Nu se cunoaşte de ce iubirea apare, nici nu şti cum şi nici nu şti unde te duce, deci te afli într-o stare de confuzie totală ceea ce nu este bine. În concluzie vreau să spun că eu sunt personal de acord cu ce spune Ioan Slavici. [eu mai mult nu scriu că nu am ce! Să mă depuncteze!]”

  🙂

  Avînd în viaţa reală tangenţă cu cerinţe asemănătoare (şi fiind uşor traumatizată după cum reiese din cele de mai sus :), mă vei scuza că nu particip „pe bune” la iniţiativa foarte simpatică de altfel 🙂

 6. Oana,
  genială intervenţia ta. Acum avem şi un sistem de referinţă cu „the real thing”. Pentru asta şi tu iei azi un 10 cu +. 😉

 7. Mulţumesc, dom’ profesor 🙂 Acuma pot să iau şi 4 că oricum îmi iese media :)))))

 8. Nu te lăsa pe tînjală.. :))

 9. Un singur zambet iti descopera universuri care pana mai ieri nu-ti erau accesibile.Franturi de povesti si imagini tesute dintr-un singur gest si calatorii atemporale la care cei nevirusati de iubire nu au acces.Framantari si angoase care parca anunta sfarsitul lumii atunci cand iubirea dispare .Ce este, ce-a fost, unde se duce? Eternele intrebari puse de-a lungului timpului nu-si gasesc raspunsuri, vom fi si noi ca si ceilalti castigatori sau perdanti, unii vom avea norocul sa iubim mai departe, altii vom murii incet renuntand la iubire si nestiind ca in ratacirile noastre am avut parte de un strop de nemurire. Unicul moment cand sinele se pierde, se contopeste in iubire, uitand sa mai existe.

 10. Ce frumos…filosofiind pot spune ca iubirea e un camp de batalie…dar n-are treaba cu subiectul. Dupa ce o sa termin cu motorina agricola ma intorc la comentariu…

 11. Adya,
  10+, bine-ai venit!

 12. Moni,
  te aştept, cum să te prezinţi la şcoală cu lecţiile neterminate? 🙂

 13. bag sama ca asta e un subiect de fete 😛 😀

 14. Nu Clau, e doar un alt subiect, în alt registru. Prin care se comunică şi altceva. 😉

 15. „în acelaşi timp nu poate fii împlinit în dragoste”

  a fi – cand este afirmativ, e cu 2 de i Ex: fii scriitor!
  a fi – cand este negatie, e cu 1 i Ex: Nu fi Ionut

  Mai treci pe la Pruteanu.

 16. gelu,
  ok am pus un „i” în plus. Big deal! Nu mă dau drept un mare scriitor, mai greşesc pe ici, pe colo. Dar tu eşti răutăcios, şi genul tău de critică nu-mi este pe plac. Aşa că dacă ai ceva personal cu mine sau ideile mele, fă bine şi nu mai intra pe aici. Şi învaţă că limba română are nişte diacritice care o fac să fie aparte. Încearcă să citeşti comentariul tău aşa cum l-ai scris tu: fără „ţ”, „ă”, „â”, etc. Vezi cum sună.
  Data viitoare, FII sigur că nu-ţi mai aprob comentariul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: