Publicat de: ionutu | octombrie 7, 2009

ChiriBOC-ul de Braşov şi CET-ul cel buclucaş

Îmi aduc aminte cu nostalgie de vremurile nu demult trecute (căci doar ce-i o viaţă de om mai ales atunci cînd nu ai decît 24 de primăveri) pe cînd locuiam fericit în casa părinţilor mei şi trebuia atunci cînd făceam baie sau duş, să mă încadrez în programul de furnizare al apei calde al CET-ului din Braşov. După zece seara, doar dacă tot singură săraca maică-mea se gîndea preventiv să-mi oprească o cadă de apă caldă (nu fierbinte), mai puteam asista cu uimire la sexul sălbatic pe care bacteriile din sebumul mort amestecat cu spumă de săpun, îl prestau cu frenezie în apa călîie deja, din jurul meu. Mult mai tîrziu, mi-am dat seama că e mai economic, rapid, igienic şi eficient să faci doar duş. Aşa m-am deprins cu duşurile reci în miez de vară. Ştiţi cu toţii că dacă eşti racordat la CET, trebuie să laşi apa să curgă un timp, pînă vine numai bună de duş. Da, dar apometrul se învîrtea, nenorocitul dracului!

Îmi amintesc şi acum de iernile friguroase şi frumoase din anii trecuţi ai Braşovului, de zgomotul de basm pe care ţevile apartamentului nostru comunist îl scoteau cînd agentul termic se hotăra să treacă prin ele emanînd căldura atît de necesară vieţii pe timp de iarnă, din caloriferele vechi de fontă pe care Ceauşescu a fost, aşa cizmar şi megaloman cum îl ştim, vredinc să ni le dea odată cu PrimaCasă. Era ca şi cînd am fi stat să ascultăm trosnetul vreascurilor la gura unui şemineu, sau dacă este să fiu şi mai plastic, clinchetul ţevilor se asemăna cu zgomotul scos de zurgălăii renilor lui Moş Crăciun din filmele americane. Asta cînd era căldură. La noi în casă aragazul mergea mereu în bucătărie. Toate cele 4 ochiuri. Uneori şi cuptorul ardea, şi ca să dea mai multă căldură, săracul tata băgase în el vreo 6 cărămizi. Era cald şi bineee.

Dar pînă într-o zi. Cînd bătrînul a avut o revelaţie: există viaţă ŞI fără CET. Şi a făcut el pe dracu în patru, şi a upgradat vechiul apartament comunist cu o centrală termică de apartament de la păsărică. Îi plăcuse lui sloganul producătorului de la acea vreme: căldurică, de la păsărică.

Buuuun. Să revenim în zilele noastre cînd în 2009 există încă oameni care fac baie la lighean cu apă încălzită la aragaz. De ce? Din cauză că sunt rău-platnici? Din cauză că CET Braşov este neapărat o companie de succes ce trebuie susţinută şi alimentată în fiecare an cu subvenţii de la bugetul local, buget la care contribuie şi braşovenii bun-platnici de impozite şi facturi CET, aş zice eu.

O tînără braşoveancă a pornit o campanie online vis-a-vis de CET. Mai exact cu privire la eficienţa măsurii de a menţine în viaţă un colos depăşit, falimentar, sau închiderea sa din oficiu şi încercarea de a se căuta şi găsi soluţii alternative mai rentabile.

O parte din blogării braşoveni au găsit de cuviinţă să susţină acest demers al fetii (la ora asta sigur sunt mai mulţi). Presa locală, la fel. Chiar şi Bucurenci aminteşte de campania braşovenilor. Şi televiziunile locale au început să-şi arate interesul. Am văzut-o pe Claudia la Realitatea Braşov într-o dezbatere televizată. O puteţi vedea şi voi AICI dacă aţi ratat emisiunea.

O să observaţi că tînăra este flancată de două personaje, mă rog, invitaţi ai emisiunii. Unul dintre ei, un dinozaur de pe la CET uşor depăşit de situaţia de a răspunde la întrebările moderatorului. Care moderator are 10 de la mine pentru ediţia asta.
Celălalt, este un tînăr consilier local PD-L Braşov, venit în emisiune cu un singur scop. După modelul Boc-Băsescu, tînărul ChiriBOC de Braşov venise la emisie chitit să turuie numai despre cît de minunat este primarul Braşovului, celalcăruinumenusepronunţă, cît de mult bine a făcut partidul său cetăţenilor oraşului Braşov, şi cît de rău a fost guvernul Tăriceanu cu Braşovul. Întrebat fiind de moderatorul care s-a dovedit a nu fi atît de amabil, aproape colegial, ca şi Neadaptatu’ de la RTT, de cîte ori se întruneşte într-o lună AGA CET, micuţul logofăt de Bartolomeu s-a cam bîlbîit. Deci nu ştia. N-a răspuns nici cînd a fost la fel de „impertinent” întrebat ce au făcut consilierii locali din AGA CET pentru a rezolva problemele existente deja de mai bine de două veri la rînd, cînd braşovenii clienţi CET nu au avut apă caldă. ChiriBOC a zis că au avut în schimb căldură iarna, şi că mai presus de toate braşovenilor, celalcăruinumenusepronunţă, le pregăteşte o surpriză.

Pe final de emisiune, ChiriBOC ne-a reamintit că în cîteva zile, Super Mayor va veni cu o surpriză pentru braşveni. E clar că se va întîmpla ceva magnific, ştiind că tot Super Mayor este cel ce rezolvase acum cîteva luni în doar 5 minute, ceea ce alţii se chinuie de ani de zile să facă pentru Braşov. Un aeroport.

Reclame

Responses

 1. Într-adevăr, 10 cu felicitări pentru Dani Jurma. Eu ştiam că e bun, acu m-a convins. Cam pestriţ peisajul. Un dinozaur cu un papagal să o flancheze neconvingător pe Claudia într-o singură emisiune. Cred că şi-a atins scopul… emisiunea…

 2. Adică am aflat că primarele ne pregăteşte o surpriză. O să-şi dea demisia? 😀

 3. e Giurma, nu Jurma

 4. Şi eu ştiam că e tot Giurma. Daniel Giurma. Care a început să se maturizeze uşor, uşor, devenind un jurnalist foarte bun.

 5. e Giurma, nu „Jurma” cum zici tu Ola şi nici „Giurmea”, cum pronunţa Gulacs

 6. Dani,
  pe Gulacs îl înţelegem că e maghiar şi bătrîn, nu-şi mai revine. Dacă n-a învăţat româneşte pînă acum, nici nu cred că mai apucă. Dar Ola, chiar aşa, de ce să-ţi fi pocit numele? 🙂

 7. culmea e că ne-am tot întâlnit pe teren, eu şi Ola. şi ne ştim din vremurile cu „Obiectiv”, RTT şi Antena 1 Braşov sub acelaşi acoperiş. aşa am ajuns să ne facem între noi? 😀

  e cu premeditare, vorba caţavencilor

 8. Dani,
  e, e, clar. Ola e un şugubăţ.

  Olă,
  cere-ţi scuze! 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: