Publicat de: ionutu | aprilie 22, 2010

Cîteva stranii coincidenţe

De o cititoare fidelă.

M-a pus naiba să deschid azi presa online locală şi centrală şi să citesc despre decursul grevei din învăţământ. Ştiam déjà că azi era programată o grevă a profesorilor. Întreaga lume vuia de ură şi invidie că “Uite-i dom’le şi pe ăştia! Nu-i mai satură Bunul Dumnezeu de greve şi pretenţii! Toată lumea moare de foame în ţara asta, numai bugetarii sunt privilegiaţi!”. Nu încercaţi să mă contraziceţi, pentru că asta găndesc, din păcate, toţi cei angajaţi în mediul privat. Doar că unii sunt mai vocali decât alţii. Ura e în capetele tuturor.
Şi spre surpinderea mea, aflu că greva nu s-a mai ţinut. Sau s-a ţinut, dar doar aşa… pe ici, pe colo. Părinţii au răsuflat uşuraţi că prea-iubitele lor odrasle şi-au putut susţine nu ştiu ce probă de bacalaureat, angajaţii de la privat s-au simţit răzbunaţi că le-a dat-o iar guvernul peste bot bugetarilor. Căci la asta s-a ajuns, dragi români. La un mic “război” civil între diferite categorii socio-profesionale, “război” creat şi întreţinut prin munca asiduă a guvernului, care ne spune seară de seară la televizor cum România intră în faliment pentru că medicii, profesorii, magistraţii, funcţionarii publici, asistenţii maternali se lăfăie pe salarii de lux. Salarii care, dacă vă mai aduceţi aminte, au fost reduse deja de anul trecut cu 40%. Dar cine mai ţine cont? Suficient e că tătucul suprem a declarat, în şedinţa de urechere a cabinetului, că trebuie daţi afară 100000 de bugetari pentru ca să se echilibreze numărul de şomeri din mediul privat. Aaaa, nu vrei să-ţi pierzi locul de muncă? Atunci taci şi înghite, asta e situaţia, mai tăiem 20% din salarii. Asta e Soluţia aniticriză a guvernului: mai mulţi şomeri, putere de cumpărare mai mică, exod al forţei de muncă spre meleaguri mai primitoare. Toate în numele bau-bau-ului FMI.

Dar să revin la ideea postării de azi. Tot în ziarele de azi, aflu că o profesoară a pipăit un elev. Coincidenţa apariţiei acestei ştiri cu greva profesorilor mă pune serios pe gânduri. Şi brusc îmi aduc aminte de alte scandaluri. Când medicii au dorit salarii mai mari, ameninţând cu greve, pac! ziarele s-au umplut de cazuri dramatice cu bebeluşi uitaţi în incubatoare, sau cu doctori degrabă cerşetori de şpagă. Când funcţionarii publici şi-au revendicat drepturile câştigate pe drept în instanţe, pac! noi cazuri de corupţie au fost date publicităţii. Când magistraţii au vrut să o pună şi ei de o grevă, pac! alte titluri în presă cu judecători mituiţi (plus ieşirea la iveală a pensiilor “de lux” a lucrătorilor din acest sistem). Nu vreau să par paranoică, însă coincidenţele sunt grăitoare. Prea des se sparg bubele pline de puroi din sistemul public numai şi numai când bugetarii nu vor să “şadă liniştiţi la locurili lor”.

Şi tot din ziar aflu că de luna viitoare intră în vigoare ordonanţa de urgenţă care stipulează ca toate concediile medicale să fie verificate la domiciliul asiguratului. Asta este o măsură consonantă cu una recentă, dată tot de guvern, care permite instituţiilor statului să pună poprire pe conturile oamenilor dacă nu şi-au plătit birurile. Direcţia în care se îndreaptă lucrurile este cea bună. Aştept cu nerăbdare ordonanţa de urgenţă care va interzice românilor să mai plece “afară” deoarece scade numărul contributorilor, iar taxele, nu-i aşa, trebuie colectate, iar natalitatea va trebui crescută forţat pentru a crea alţi plătitori de taxe.

Sper să nu fiu înţeleasă greşit. Nu sunt tendenţioasă şi aluzivă la adresa presei. Însă tare mi-e teamă că dictatura a prins rădăcini, şi ni se umblă deja tot mai mult la tărtăcuţe (cine a citit Orwell, ştie ce vreau să zic).

Reclame

Responses

 1. Tinere cind iti spuneam „nu inchide tu lumina in tara romanesca”stiam eu ceva …. o sa ajungi sa va facem invitatie si sa stati pe la sectia de pasapoarte luni de zile pina iti da voie sa pleci din tara ( asa era pe timpul dictatorului….) Hai stai strimb si judeca drept si tu si Dora si noi sintem aici sub palmieri…..e inca loc…..

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Ionut Seliman. Ionut Seliman said: Cîteva stranii coincidenţe http://bit.ly/a6DgkK […]

 3. Pisico,
  ziua aia se apropie încet, încet. N-o să fim noi chiar cei care sting lumina aici. Lumina e stinsă de mult timp. Noi o să fim cei care fură becul. 😀

 4. …la licee cu bun simţ şi respect pt profesori, proba de calculator s-a dat de luni, tocmai să nu sufere elevii care vor( întemeiat) să scape cît mai repede de stresul unui examen. De ce nu s-o fi făcut peste tot la fel? Cine are interesu’ să fie toţi bugetarii compromişi?…asta nu e retorică, e doar prea evident răspunsul!!

 5. @maman…. dude sau dudette.. proba de calculator e fix penis , la fel si „competentele” la limbi straine… azi nu se mai face scoala.. azi e un fel de balet facut doar pentru un rahat de diploma.

  Legat de bugetari… stiu caz concret cu un individ dintr-o institutie de stat numit ” referent” care pleca cu o hartie la semnat la ora 8 si se intorcea la ora 15 cand trebuia sa plece acasa. Si pentru asta lua 3000 de lei pe luna. Ti se pare normal? Ti se pare normal ca un individ angajat la stat sa castige 150.000 de lei pe an ( cifra luata din declaratia de venit , care stim cu toti cum se face ) ? Guvernu` a taiat intr-adevar sporuri si salarii , dar le-a taiat celor care castigau un salariu decent 1500-2000 de lei / luna… celor care inca mai castiga zeci de mii de lei pe luna nu le-a taiat decat … o felie de sunca la un chef…

  Cam asta e….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: