Publicat de: ionutu | septembrie 2, 2010

Voluntariat la Braşov

Chestia cu ongurile de voluntari e ca o ciumă în prezentul autohton. De cîţiva ani încoace nu eşti cool dacă nu vrei să salvezi lumea avînd ca vehicul un ONG şi ca dumnezeu, patriah sau cum vreţi voi să-i spuneţi, pe Bucurenci (măcar de-ar fi mai mulţi cei ce-i calcă pe urme cu aceleaşi rezultate, nu doar imitatori neinspiraţi).

Chestia este că unele onguri fac treabă. Au o sumedenie de proiecte interesante, unele de-a dreptul geniale atunci cînd ideea e una originală. Altele îşi merită toată stima fie şi prin simplul fapt de a lua neghiobii de adolescenţi din stradă şi de a-i implica în diverse activităţi sociale spre binele lor. Bine, dar asta fac şi partidele, prin organizaţiile de tineret, veţi spune. Iar eu voi răspunde că asta este o cu totul altă mîncare de peşte şi vă voi promite că voi reveni cu o discuţie separată, destinată special partidelor din România.

ACDC din Braşov face treabă. Pentru că-l cunosc pe omul din spatele ideii, voi publica aici un comunicat referitor la o acţiune ce au avut-o undeva prin iulie anul acesta:

Integrarea României în cadrul Uniunii Europene a stimulat printre alte sectoare ale societăţii, şi pe cel alcătuit din asociaţii non profit, apolitice şi non guvernamentale. Le cunoaştem după denumirea comună de ONG. Care este rolul acestor organizaţii? Ele au apărut la zona de contact dintre instituţiile statului sau instituţiile europene şi societatea în ansamblul ei. Ele sunt expresia societăţii româneşti organizată şi structurată pe diferite zone de activitate: tineret, apărarea drepturilor omului, a tradiţiilor şi valorilor naţionale în context european, ecologie, şamd. şi au ca rol desfăşurarea de proiecte în scopul rezolvării acelor probleme cărora proiectul respectiv se adresează.

La Braşov şi-a început activitatea din 2009 organizaţia de tineret ACDC România – Asociaţia Centrul pentru Dialog şi Cooperare, http://www.a-cdc.eu. Tinerii care fac parte din asociaţie îşi aduc contribuţia prin aptitudinile şi cunoştinţele lor la schimbarea în bine a comunităţii căreia aparţin. Principiile care stau la baza activităţilor sunt: responsabilitate, participare activă, solidaritate şi profesionalism. O parte din obiectivele pe care asociaţia doreşte să le atingă sunt inspirate din obiectivele generale ale programului Tineret în Acţiune (www.tinact.ro), program al Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare non-formală pentru tineri, prin finanţare de proiecte: promovarea cetăţeniei active în general şi in special a celei europene, dezvoltarea solidarităţii şi a coeziunii sociale, promovarea participării active a tinerilor în societate şi în cadrul comunităţilor locale, promovarea diversităţii culturale precum şi a educaţiei non-formale.

Concret, asociaţia a facilitat participarea a 21 de tineri din Braşov, din ţară şi din Republica Moldova în 11 seminarii şi activităţi internaţionale, organizate de ONG-uri de tineret din Europa în cadrul programului european Tineret în Acţiune. De asemenea, asociaţia a aplicat şi a obţinut finanţarea necesară din partea programului Tineret în Acţiune, prin care a desfăşurat în perioada 04-10 Iulie 2010 o activitate de constituire de parteneriate la Băile Herculane. Participanţii au venit din 13 ţări: Polonia, Lituania, Bulgaria, Estonia, Grecia, România, Moldova, Serbia, Kosovo, Macedonia, Albania, Georgia şi Azerbaijan, totalizând un număr de 28 de participanţi. Tema activităţii a reprezentat-o constituirea de parteneriate pentru proiecte viitoare de tineret şi educaţie non formală. Programul a fost structurat pe zile tematice: introducere în tehnica scrierilor de proiecte de tineret, dialog intercultural, drepturile omului iar ultimele 3 zile participanţii au început să redacteze conţinutul proiectelor stabilite în grupurile de lucru. În perioada proiectului participanţii au putut vizita Băile Herculane şi au putut lua contact direct cu tradiţiile culinare şi de folclor româneşti. La finalul activităţilor s-au concretizat 3 grupuri totalizând un număr de 7 participanţi care au pus bazele pentru proiecte viitoare.

Asociaţia ACDC îşi propune să realizeze nu numai proiecte europene cu participare internaţională, ci şi să realizeze acel gen de proiecte pe plan local, în Braşov, prin care să stimuleze puterea de creaţie a tinerilor, simţul de răspundere faţă de valorile româneşti în context european şi să coaguleze în jurul ideii de responsabilitate şi perseverenţă în acţiuni acei tineri care consideră că pot să îşi pună calităţile şi ideile în sprijinul şi folosul celorlalţi. Din acest motiv asociaţia noastră este larg deschisă oricăror propuneri de acţiune sau idei prin care se poate aduce o contribuţie în mediul local, din Braşov.

Reclame

Responses

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ionut Seliman, Ionut Seliman. Ionut Seliman said: Voluntariat la Braşov http://bit.ly/auKMjC […]

 2. Foarte bine că există ONGuri care încearcă într-adevăr să facă ceva pentru ţara asta a noastră şi ar fi bine să fie cît mai vizibili în media! M-am săturat să-i tot văd pe ăia care nu fac nimic, doar distrug, taie şi spînzură în numele unei politici de restructurare pe motiv de criză. Dar despre voluntariat pentru ăştia mai bătrîni n-ai auzit prin Braşov?…că eu aş da cîteva ore din timpul meu de şomeră în vîrstă şi fără speranţe de reangajare într-un domeniu de suflet…!

 3. ar fi bine, dar astfel de știri plictisesc audiența. Lumea vrea sînge, sex și scandal de la media. 😦

 4. O anumita parte a lumii vrea sex, sange si scandal, Ionut. Daca nu li s-ar da nici lor (si cu ei tuturor la gramada), s-ar uita mai cu atentie la ce li s-ar da si ar incepe sa mai inteleaga cate ceva. Ca de exemplu care e rostul proiectelor unui ONG sau altul, ca cel de care spui tu.

  Asta, ma gandesc eu, face parte din nivelul de civilizatie, sa poti intelege lumea si dincolo de propriile instincte. Dar … poate cineva acolo sus ne vrea prosti, sau nu sunt ei destul de destepti sa inteleaga avantajele unei societati mai civilizate. Sau poate ca avantajele astea sunt prea generale sa-i intereseze pe durata lor de viata pe care si-o estimeaza activa. Who knows? Dar mai ales, din pacate, who cares?

 5. Ionuțule, din păcate ăia cu sânge, sex și scandal știu să-și actualizeze data din copyright, nu copyrigth cum e scris pe situl către care ai făcut legătura.
  Știu să-și facă reclamă, știu să-și optimizeze sit-urile și multe altele. De-asta au avut, au și vor avea mereu un mare plus în fața celorlalți. Repet, din păcate.

 6. Marii majorităţi nu-i pasă. Îşi trăiesc vieţile în ignoranţă şi sunt mulţumiţi de ei. Omenirea în general, se duce încet dar sigur, dracului.

 7. Cipri,
  cîrcotaş ca întotdeauna. Nu judeca forma, apreciază şi tu fondul. 😉

 8. Detaliile fac diferența 😉

 9. parcă ai fi fata babei, din povestea lui Creangă, dom’le! 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: