Publicat de: ionutu | septembrie 18, 2010

Basme pentru adulţi

Povestea asta pe care o scriu eu acum este una fără sfîrşit, pentru că ea se derulează chiar acum cînd eu o scriu şi chiar apoi, cînd voi o s-o citiţi bucuroşi pesemne că nenorocitul de autor a binevoit să mai scrie şi el pe blogul lui.
Pentru a nu leza în vreun fel demnitatea personajelor care dau viaţă acestei istorii, voi folosi un procedeu inventat de mine şi denumit după lungi clipe petrecute pe veceu gîndindu-mă intens, basmificare. În basmul meu inspirat din fapte neverosimil de reale, avem ca-n toate poveştile o luptă permanentă între bine şi rău, cum îi stă bine oricărui basm.

Ileana Cosînzeana crezuse că dăduse peste Făt-Frumos în urmă cu vreo cîţiva ani. Acest Făt-Frumos luptase mult ca să ajungă la inima rece a Ilenei, care în cele din urmă cedase, dar rămăsese la fel de greu de impresionat chiar dacă acum devenise iubită de Făt-Frumos. Se purta ca şi înainte, rece, superior voinicului, poate şi din pricina diferenţei de ani dintre cei doi. Avură deci o relaţie fericită care dură puţin, aşa cum durează toate lucrurile frumoase în viaţă. Poate din frustrare, sau din răutatea cu care inconştient am fost cu toţii înzestraţi, cei doi îşi transformaseră unul altuia vieţile în coşmar, iar apartamentul în care locuiau laolaltă cu alte rude ale familiei, în cîmpul lor de luptă. Vecini mai în vîrstă i-au declarat autorului că într-o noapte au văzut-o pe Ileana alergînd pe scara blocului cu un cuţit de uns chestiuni tartinabile, ameninţînd că-l taie pe Făt-Frumos care se baricadase în casă, înarmat fiind şi el cu furtunul unei maşini de spălat Albalux şi cu coada unei mături. Şi uite aşa, viaţa lor de cuplu care nu mai era viaţă de cuplu, se termină prin plecarea Ilenei din casa Fătului.

Ca-n toate basmele se împăcară într-o friguroasă zi de 14 februarie, încununînd împăcarea cu o partidă de amor cum numai în basme între voinici şi prinţese ferecate se poate consuma. Rezultatul împăcării lor veni după vreo 9 luni pe lume, sub forma unui copil ochios şi frumos, o minune de băiat care luase de la amîndoi tot ce aveau ei mai frumos ca oameni. Ca să nu comită o ruşine în ochii ignoranţi ai societăţii, Ileana se mărită cu Făt-Frumos, care între timp devenise în ochii ei Zmeul cel Rău, cum îl vom denumi de-acum încolo în basmul nostru.

Şi-nainte cu poveste că de-aicea mult mai este..

Anii trecură, iar micuţul creştea într-un an cît alţii în şapte, ochişorii lui vii şi inteligenţi iscodind totul în jur, dar nereuşind să înţeleagă cu mintea lui pură de copil, de ce între mami şi tati se aşezase o răceală grea, ca de mormînt. Ileana suferea mai ales din cauză că Zmeul cel Rău o lăsa adesea singură cu pruncul, uneori zile la rînd, fiind plecat prin delegaţii cu alţi zmei, fără să ştie sau să pară a-i păsa de frumoasa lui soţie şi minunata lor odraslă.
Văzînd într-o zi Ileana că aşa nu mai merge, hotărî să lase copilul în grija Zmeului, să vadă şi el ce-i aia să creşti un prunc de unul singur, şi plecă în lume ca să facă un ban, mai ales că din punctul ăsta de vedere nu stăteau prea bine, sperînd măcar ca astfel să-i poată oferi micuţului un viitor mai bun şi poate să-şi schimbe şi ea viaţa în mai bine, că doar nu se ştie niciodată peste ce poţi să dai, mai ales pe alte meleaguri..

Şi plecă Ileana. Şi se duse peste 9 mări şi nouă ţări, la vreo 2 ore de zbor cu Blue Air-ul, care pe-atunci era o companie aeriană de low-cost extrem de prosperă, nu ca acum..

Ajunse pe meleaguri străine unde munci pe unde apucă şi stătu la un loc cu mai mulţi, dar era obişnuită cu traiul de nomad încă de acasă, unde nu se născuse într-o familie cu stare. Singurul dor care o mistuia şi singurul ei gînd sta mereu spre acasă, la minunea de copil care rămăsese în braţele păroase ale Zmeului care nici măcar nu se mai gîndea la ea ca la început, rănit în orgoliul lui de zmeu că fusese părăsit de soţie. Dar viaţa mergea înainte pentru fiecare dintre ei, Ileana dînd ce avea ea mai bun, încredinţată fiind de scopul ei nobil.

Dintre cei cu care stătea laolaltă se evidenţiase unul mai tăcut, care se şi apropie de Cosînzeană şi o împresură cu căldură umană şi sufletească într-o noapte geroasă de iarnă. Ileana se înmuie toată în braţele Maestrului Iubirii, aşa cum îl vom numi de-acum înainte pe noul personaj apărut în basmul nostru şi-n viaţa Ilenei. Se iubiră ca nişte nebuni şi norocul părea să-i surîdă acum Cosînzenei. Sufletul ei era acum sfîşiat, căci în inima ei se strecurase şi părea să o ocupe încet dar sigur, o dragoste imensă faţă de Maestrul (mut) al Iubirii, dragostea faţă de pruncul ei ochios fiind singurul amănunt ce-i mai aducea aminte de traiul ei din trecut..

Se mută cu Maestrul Iubirii şi trăiră fericiţi pînă la adînci bătrîneţi, cam vreo opt luni. Maestrul Iubirii era un personaj complex şi total diferit de fostul Făt-Frumos, actualmente Zmeul cel Rău. Era genul de om care face o femeie să se simtă protejată de un bărbat adevărat, era atent cu ea, îi spunea vorbe frumoase, iar nopţile de amor erau pentru Ileana aşa cum nu mai trăise pînă atunci. Avea un cusur totuşi şi Maestrul Iubirii. Chiar dacă reuşise să dezgheţe inima Cosînzenei şi s-o facă să dea ce avea mai bun din ea, deseori Maestrul se închidea într-un balon ermetic de tăcere, din care cu greu ieşea, abia schiţînd clasicul răspuns „Nimic…” cînd era întrebat „Ce e cu tine?”.

Azi aşa, mîine aşa, şi apoi se adăugară şi numeroase nopţi lipsite de-acasă şi partidele de amor făcute absent şi pe fugă, şi deja în inima Ilenei se instaurase o îndoială şi o frustrare imensă. Oare făcuse ea bine ce facuse? Îl iubea pe Maestru aşa de mult pe cît o durea inima cînd se gîndea la el? De ce s-o fi schimbat aşa după opt luni omul ăsta? Nu-i mai plac eu? O fi găsit pe alta? Erau cîteva din gîndurile care croncăneau în fiecare clipă în inima ei. Şi-ntr-o bună zi Maestrul Iubirii îi făcu figura. Se dădu de trei ori peste cap şi se transformă în ceea ce era el de fapt, fiară a iadului, un zmeu. Pe care noi îl vom numi pentru posteritate, Zmeul cel Laş (şi Mut).

Inima Ilenei se chirci de durere la această nouă lovitură a sorţii. Ce mai era acum de capul ei? Şi singură. Şi părăsită. Şi pe meleaguri îndepărtate. Şi măritată c-un copil. Cine avea s-o mai iubească pe ea, aşa însemnată cum era? Şi se refugie după lupta cu sentimentele de iubire, care încă mai ardeau mocnit, faţă de Zmeul cel Laş (şi Mut) într-o singurătate tristă dar demnă.

În viaţa ei suferise cît alţii în şapte vieţi şi uite că era încă în picioare. De acasă, Zmeul cel Rău încerca acum să-i demonstreze că se schimbase, ca dovadă supremă stînd hotărîrea lui de a-i acorda ei divorţul. Dar ceva era putred la mijloc. Fără să mai aibă vreo miză sau vreo bătălie de cîştigat în faţa ei, Zmeul se comporta foarte frumos în discuţiile pe messenger cu ea, mai mult chiar, flirtînd pe alocuri cu încă actuala lui soţie.

Ileana era confuză rău de tot acum. Şi încă este chiar şi acum, la ora cînd voi citiţi aceste rînduri din această poveste fără sfîrşit, numită viaţă.

Întrebarea este: ce ne facem cu Ileana? Ce deznodămînt putem noi sau măcar am da poveştii ei? Sfîrşitul basmului este unul deschis vouă. Să vedem atîtea minţi luminate ce soluţii pot găsi..

Reclame

Responses

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ciprian Draghici and Ionut Seliman, Ionut Seliman. Ionut Seliman said: Basme pentru adulţi http://bit.ly/a9bMRs […]

 2. ce va face Ileana???
  Intre timp cind se conversa cu Zmeul cel rau fostul Fat Frumos a fost contactata pe Facebooke de Harry Potter ( asa se va numi noul personaj) H.P. venise si el pe aceste melaguri cu un an in urma si o vazuse pe Frumoasa Adormita si se indragostise de ia dar dupa 6 luni de messenger si facebooke F.A ii dadea ignor si la blocat pe messenger deci H.P. a inceput cu texte pshiologice si umor „englezesc ” sa o atraga pe Ileana.
  Dupa ore de convorbiri pe messenger a decis sa revina pe aceste meleaguri ,a anuntat-o pe Ileana ea sa bucurat si utie asa mai la o bere mai la un fish and chips au petrecut minunat o luna de zile .Ce nu stia Ileana e ca H.P. era un infractor international cautat de Interpol si Europol ca de fapt nu il chema H.P. ci Mamaliga si uite asa a ajuns Ileana a doua Eva Braun fara sa stie transfera in fiecare duminica in poseta ei Dolce Gabana portofelul plin de evaziune fiscala a lui H.P.
  Binenteles dupa ce nu a mai fost buna de Eva Braun H.P. a disparut si Ileana a ajuns sa dea cu subsemnatul pe la 3 institutii unde baietii au ochi albastri .Deja se vedea doar cu o singura piesa in garderoba ei si cu vizite din partea celor 7 pitici fosti colegi care au tacut si doar vizionat drama ei.
  Eu povestitorul sint unul dintre pitici si o intreb pe Ileana nu mai bine mergea ea la o bere cu Scufita Rosie ????
  Povestile nu se termina cu semnul intrebari deci ii spun Ileano mergi pe la Mama Vitrega si uita-te si tu in oglinda ei si itreaba Oglinda oglinjoare cine e cae mai BITCH din tara ?!!!!!!!
  ….gata ca am de munca….
  to be continue….de ceilalti pitici
  cu drag,
  Mutulica…..

 3. Umil, autorul basmului se întreabă dintre cele 99 de perini între care își odihnește ciolanele după o noapte de canon artistic, cine este F.A. dragă prim comentator, pentru că acest aspect îmi scapă după ce am parcurs îndrăznețul deznodămînt sugerat de dumneata.

 4. Ileana se trezeşte din somn…lîngă ea, în pat, Zmeul cel rău parcă nu mai arăta aşa de rău, dormind cuminte…mai ales după visul cu Maestrul iubirii care se transformase iute în Zmeu laş şi mut..Eh, ia să mă las eu de dor de răzbunare, îşi zise Ileana(căreia începuseră să-i apară ghiocei în păr şi nici rotunjimile nu-i mai erau aşa de ispititoare)…Puiul ei,Ochiosul cel mititel semăna tot mai mult cu Fătul cel frumos de la începutul povestei şi merita să stea să-l crească cu iubirea ce-i rămăsese! La urma urmei, zmeii cei răi sînt şi ei oameni, dacă şti să cauţi mai în adînc…

 5. pisico, ai o imaginaţie uluitoare!!!…şi haz!..îmi vine să-mi retrag povestea mea cuminte, mai bine rîzi de ilenele astea că n-ai cum să le scoţi feţii frumoşi din cap! 🙂

 6. @maman: să mai îndrăznească cineva să spună că basmele sunt doar pentru copii. Niciodată n-ar trebui să renunțăm la a visa frumos, să ucidem copilul din noi în goana de a fi adulți.

  Frumos deznodămînt ați închegat, dragă maman.

 7. ambele comentarii sunt geniale. Unul prin umor, iar celălat prin sensibilitate ce iese dintre rîndurile sale.

 8. F.A. este Frumoasa Adormita, cum a mentionat anterior.
  Iar tu esti Frumosul Adormit! Treci la culcare, acum! 🙂

 9. mea culpa, stimată domnișoară, dar umilului autor i-a sărit somnul și acum se află într-o stare impecabilă.

 10. Maman :eu sint cu cele 4 labute pe pamint si tare asi dori sa imi musc limba asta otravita dar imi este teama ca asa va vi deci mai bine pun un semn de intrebare in capul Ilenei…
  Toate avem un cal troian dar e prea de tot sa il acceptam la fiecare 6 luni
  Motto -ul meu ramine
  Mai bine meregea la o bere cu Scufita Rosie …:)))) pitici stiu de ce !!!!!!

 11. Umil, autorul basmului se întreabă dintre cele 99 de perini între care își odihnește ciolanele după o noapte de canon artistic, cine este Scufiţa Roşie dragă prim comentator, pentru că acest aspect îmi scapă după ce am parcurs îndrăznețul deznodămînt sugerat de dumneata.

 12. Eu cred ca Ilenuta noastra s-a cam saturat de Zmei: si de cei rai, si de cei muti si de cei lasi; si, desi poate mai are vreo unda de speranta ascunsa foarte bine in ce-a mai ramas din inima ei ca exista un Fat Frumos adevarat undeva pe lumea asta, isi va vedea de viata ei linistita si nomada, va merge la beri cu Scufita Rosie, si cu Frumoasa Adormita, si cu piticii :)) va construi palate si regate pentru puiutul ei mult-iubit si mai devreme sau mai tarziu finalul basmului va fi tot cu Happy End…:)

 13. scufita rosie e o alta poveste ea e scolita pe RED str. in Amsterdam si a venit pe aceste melaguri sa atraga noi adepti a conceptului nici un barbat nu stie sa iubeasca o femeie cum o femeie stie sa iubeasca…..y get now????

 14. Ileana Cosanzeana are in viata ei un Fat-Frumos jr.
  Acela conteaza.
  Zmeii? Sa se duca pe pustii, muti sau rai, n-au nicio importanta; e plina lumea de ei.

 15. …accept observaţia din partea uneia cu mai multe picioare pe pămînt decît mine, felino!..într-adevăr m-am menajat de rele încercînd să gîndesc pozitiv, nu luptînd împotrivă! Consecinţa?…Mi-e simpatică inclusiv varianta ”la bere cu scufiţa roşie” dacă rezolvă conflictul… 😀

 16. Ileana era confuză rău de tot acum. Poate ca era la fel de confuza ca atunci cand l-a cunoscut pe Fat Frumos. Povestea intalnirii lor nu este chiar atat de spectaculoasa,chiar foarte banala si cu nimic neobisnuita , in schimb, ca orice inceput de poveste, are un moment special care i-a dat fiori Ilenei desi , dupa cum am spus deja, ea dadea impresia ca este rece si de neatins. Nu am sa ma pierd in detalii despre loc sau circumstante. Va inchipuiti foarte bine ca aveau prieteni comuni, s-au intalit la o petrecere la care au fost invitati amandoi (clasic am spune) As vrea ,mai degraba, sa descriu in amanunt privirea lui Fat Frumos. (la vremea aceea nu avea nici cea mai mica idee ca avea sa devina Zmeul cel Rau) S-a uitat fix in ochii ei incercand sa banguie o discutie despre vremea de afara. Se uita cu atat siguranta de credeai ca stapaneste toate secretele lumii. Nici macar nu a zambit . Situatia era totusi serioasa. Stia ca nu e bine sa zambesti cand e vorba de lucruri serioase pentru ca poti fi acuzat de superficialitate sau de o amabilitate care nu-si are locul. In plus, zambise de atatea ori crezand ca va impresiona interlocutorul incat, acum nu vroia decat sa para sigur pe el. Stia , desigur, ca aceasta atitudine va aduce rezultatele mult asteptate. Totul devenea o chestiune de timp… Stia ca , mai devreme sau mai tarziu, Ileana va ceda, impresionand-o pana la intimidare. O data ajunsi aici, jocul se simplifica intr-atat incat cel mai slab avea sa piarda tot ce a pus in joc ( sufletul pe tava).Inutil sa mai spun ca Ileana a fost cea mai slaba dintre slabele ce vor sa para reci. Ochii ei naivi inca nu stiau de pe atunci cate lacrimi ii asteapta doar pentru ca si-a permis sa fie slaba. Cam asa a fost prima intalnire intre cei doi. Asa arata schita unui inceput de poveste cu sfarsit previzibil. De ce sa-si aminteasca toate astea tocmai acum? Pentru ca acum cauta o solutie salvatoare. In cautarea aceasta , si-a gasit curajul de a-si analiza viata , doar doar ar gasi ceva ce ar putea sa o scoata din impas. S-a scurs mult timp de la aceasta prima intalnire. Intre timp a mai fost o alta prima intalnire cu un alt fals Fat Frumos care s-a dovedit un Zmeu ( zmeu mut pe deasupra). Multe idealuri, dorinte, iluzii au murit in ea . De ce a avut indrazneala sa ravneasca la o fericire? De ce a fost atat de prostuta incat sa creada ca „destinul” uneste doua persoane pe viata ?… De ce a crezut in oameni? ( acei putin oameni care se arata asa cum sunt si care nu se schimba o data cu trecerea timpului… Exista oamenii acestia pe undeva?) Dupa toata aceasta rascolire interioara, Ileana a ajuns la concluzia ca asta nu poate fi altceva decat sfarsitul.De fapt, poate ca este doar un capitol ce ia sfarsit. Insa, slabiciunea femeii are defectul de a pune o limita , ca si cum dintr-o data nu ar mai exista un „maine” . O data ajunsi la linia de final , dincolo de linie e o prapastie mare.

  Draga Ileana,

  te rog mult, nu te uita in prapastie, nu desena linii si nu te victimiza spunandu-ti ca asta este sfarsitul! Invata doar sa pui punct. Invata sa incepi un paragraf nou in viata ta si evita pe viitor „virgulele” inselatoare si foarte periculoase ce sunt Zmeii Rai , deghizati asa de bine in Feti Frumosi ce promit luna de pe cer. Nu mai trai in trecut si nici din amintiri. Pentru binele tau, aminteste-ti doar de privirea LUI din seara cand v-ati cunoscut. Atunci cand era sigur pe el si atat de hotarat incat tie ti-a dat impresia ca stie toate secretele lumii. Acum ca te-ai detasat de gravitatea situatiei, imi permit sa-ti spun ca singuranta din privire nu ascundea nici pe departe secretele lumii ci un singur lucru … siguranta ca stie ce vrea… Opreste-te din plans si propune-ti sa afli ce vrei cu adevarat… Cred ca vrei sa-ti cresti copilul si sa-l coplesesti cu toata dragostea ta de mama. Mai cred ca vrei sa te cauti , sa te cunosti bine (atat de bine incat sa anticipezi situatiile similare cu cele pe care l-ai trait deja, putant sa eviti o alta suferinta). Eu cred in tine si stiu ca vrei sa fii horata…
  Draga Ileana, incearca sa te horatasti la lucrurile cu adevart importante , si o data ce vei incepe aceasta etapa, iti va sta atat de bine HOTARATA!!!

 17. Irina,
  frumos scris, mulţumesc pentru comentariu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: