Publicat de: ionutu | septembrie 30, 2010

Tzeastă şi Zighy

Pe la sfîrşitul anilor ’90 era imposibil pentru cei ce locuiau la bloc să nu aibă măcar un vecin care să asculte muzică la maxim de dimineaţa şi pînă seara, zi de zi, fără pauze, de parcă toată lumea trebuia să asculte muzica bună sau proastă a mîrlanului de la 5, pe care îl puteai admira la bustul gol spărgînd seminţe pe balcon şi fluierînd toate gagicile din cartier.

Începuse era băieţaşilor de cartier care ascultau „decît” „biugei mafia” sau La Familia. Erau timpuri romantice, în care hip-hopul românesc abia făcea primii paşi, chiar dacă era complet greşit înţeles şi interpretat de fanii genului. Nu am fost niciodată un fan al vreunei trupe de băieţi de cartier preferînd să ascult ce se putea mai bun de la trupele de afară. Îmi plăceau în mod special Cypress Hill, Wu Tang Clan, NWA, Rahzel, calitatea muzicii făcute de ei fiind categoric una superioară celei româneşti. Ok, poate doar Paraziţii se mai mişcau un pic mai bine, versurile lor avînd şi ceva inteligent de zis uneori. În rest, ca şi azi, se cîntau doar manele pe ritm de hip-hop. Şi la noi, şi la ei.

Ceea ce m-a indignat însă mereu la cîntăreţii ăştia de hip-hop, atît negrii din state cît şi „negrii” noştri de Sălăjan, a fost ipocrizia lor. Adică faptul că transmiteau mesaje către băieţii rupţi în cur de pe stradă, vorbind despre sărăcie şi problemele sociale specifice „cartierului”, din maşini extrem de scumpe, înţoliţi cu haine largi dar de firmă, îmbodobiţi ca pomul de crăciun cu inele şi lănţoace de aur, aşteptînd şi pretinzînd în acelaşi timp să fie credibili. Deci oameni extrem de bogaţi după ce atinseseră succesul, adresîndu-se maselor de puleţi corigenţi pe la şcoală, legitimînd prin versurile lor un stil de viaţă utopic, care nu poate duce în final la nimic bun. Ce e mişto în a te trezi un luzăr ratat la 30 de ani, cu dosar penal pentru diverse găinării sau încăierări, şi care mai stă încă în aceeaşi casă cu părinţii săi, sora şi cumnatul + cei doi copii ai acestora, Robert şi Mădălina..

Pe Ţeastă (aka Tzeasta) şi pe Zighy i-am descoperit întîmplător pe blogul unui prieten. Cei doi se ocupă cu hip-hopul, mai exact fiind copiii minune ai hip-hopului făgărăşean, pentru că Făgăraş este oraşul lor natal din cîte am înţeles. Urmărind videoclipurile lor postate pe youtube, şi ascultîndu-le versurile, am înţeles următoarele lucruri despre ei:
– nu par a fi nişte băieţi proşti
– cu siguranţă că au ceva talent
– au un cerc de fani
– le place să bea Ursus blondă şi Pepsi la pet, organizînd seri de poker pe jetoane pe la vreunul pe acasă
– sunt încă rupţi în fund ceea ce le oferă legitimitate şi autenticitate în versuri

Eu sper să nu ajungă prea mari. Şi să facă în continuare muzică din hobby. Pentru că au un mesaj sincer şi adevărat. Între ei şi BUG Mafia, voi alege întotdeauna să-i ascult pe ei, atunci cînd mi se face de nişte hip-hop românesc. Nu că ce spun eu ar conta prea mult.

PS: şi Braşovul a dat hip-hopului românesc memorabila piesă Strada şi pasajul, interpretată de nişte băieţi de cartier din Tractoru, pasajul respectiv cred că fiind cel din vecinătatea Cerna, unde era sau mai e Hard Discountul.

Reclame

Responses

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Ionut Seliman, Ionut Seliman. Ionut Seliman said: Tzeastă şi Zighy http://bit.ly/aVF4va […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: