Publicat de: ionutu | octombrie 23, 2010

Ce au în comun Badea şi Băsescu şi de ce treaba asta e nasoală pentru noi

Toată lumea îi cunoaşte pe cei doi. Sunt adulaţi sau detestaţi în egală măsură de către public în cazul primului, respectiv electorat, în cazul celui de-al doilea. Amîndoi sunt celebri şi tind a rămîne în istorie, eventual a fi introduşi în vreun manual alternativ de istorie de clasa a opta. Alo, ministerul, Funeriu, se aude?

Ambii au în comun o apetenţă pentru un limbaj din popor, i-am putea spune neaoş sau popular, prin care aleg să se adreseze maselor, chestie ce i-a făcut celebri şi a contribuit în mare măsură la traiectoria publică în care se înscriu în prezent. Asta cu limbajul e una.

A doua ţine de o observaţie de-a mea, şi daţi-mi voie să fiu eu singurul care crede că nu se înşeală, urmînd apoi să-mi daţi dreptate sau nu.

Badea e un fan declarat al serialului House MD. Ăsta n-ar fi un lucru rău, nici pentru el, nici pentru noi. Sunt milioane de fani ai serialului în întreaga lume. Atinge în schimb limita penibilului atunci cînd Badea se crede doctor House, neputînd să discearnă realitatea de ficţiune. Dr. Gregory House este un personaj imaginar, Hugh Laurie nu e şchiop, bastonul lui este doar un obiect de recuzită ce întregeşte personajul cătrănit şi nebărbierit dar genial, întruchipat de depresivul actor din Blackadder. Paralela Badea – House, amuzant, patetic pentru Mirci, complet inofensiv pentru noi.

La Băsescu e uşor complicat întrucît nu am o dovadă clară, care să susţină teoria mea. Eu cred că Traian Băsescu e un fan înfocat al lui Bluto, nemesisul lui Popeye Marinarul. Pe lîngă asta, cred că urmăreşte cu sfinţenie fiecare episod din The Tudors, identificîndu-se cu Henry al VIII-lea, personajul în jurul căruia se ţese intriga serialului. De fapt Băsescu e mai şmecher şi mai cool decît Henry, pentru că regele nu dispune de servicii secrete dotate cu tehnologie de ascultare şi interceptare a informaţiilor, fapt ce ar fi putut schimba complet istoria Angliei, dacă Henry ar fi dispus de asemenea mijloace. Băsescu vrea să pară un rege nobil, bun cu poporul, însă nu reuşeşte să se comporte decît ca o căpetenie de trib barbar, luat peste picior de nobilii regi ai Europei erei în care trăieşte. Regele Henry poate să taie capete, Băsescu poate să comande fabricarea de dosare şi reducerea la tăcere a adversarilor prin astfel de mijloace.

Băsescu – The Tudors, deloc amuzant, cronic pentru preşedinte, distructiv pentru poporul care a ales un preşedinte-jucător, nu un preşedinte dictator, care trăieşte bine în lumea imaginară a minţii sale bolnave.

PS: mi-ar face plăcere să văd că undeva într-un viitor nu prea îndepărtat, T.B. să devină un înfocat fan al serialului Prison break.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: