Publicat de: ionutu | februarie 16, 2011

Suveica plecărilor săptămînale în grup organizat

În 2007-2008 în România economia duduia. Simţeam şi eu că trăiesc mai bine, mai fără grija zilei de mîine, deşi eram conştient că totul era la fel de artificial şi efemer precum visele umede ale adolescenţilor sau poveştile de iubire petrecute vara la ţară sau pe plaja de la Costineşti. De fapt, motorul economiei care duduia ca mocăniţa în gară îl constituia în cea mai mare parte aportul de bani mulţi trimişi în ţară de românii plecaţi la muncă în număr mare. Apoi, spre sfîrşitul anului, tăvălugul crizei economice globale avea să ne cuprindă încet dar sigur, şi pe noi. În 20 de ani ne-am scăldat în propria mizerie şi apoi, aşa dintr-o dată, am avut o zvîcnire de viaţă comparabilă cu viaţa de-o zi a efemeridelor. Un an cît o zi.

2011, România. Criza a început să fie deja de domeniul istoriei recente pentru multe dintre statele care s-au confruntat cu ea. La noi, ca la noi. Criză nene, nu glumă. Patronul român merge pe crezul „la mine nu există codul muncii”, oferă salarii de mizerie şi pune oamenii în fără plată, pe motiv că „nu are încasări”. Fiindcă l-a căcat mă-sa patron, oricît de aprigă e criza, nu ratează un ski în Austria de sărbători, sau ultimul model de la BMW.
Nici la corporaţii nu mai e ce-a fost odată, iar de bugetari nu mai zic nimic. Au fost restructuraţi şi se supun şi acum de pe-o zi pe alta măsurilor de austeritate impuse de guvern. Desigur, doar puleţii şi executanţii. Că directorimea nu suferă prea tare..

Peste tot acest context macabru, o nouă industrie a şmenozelii ia amploare. Firmele de plasare a forţei de muncă în străinătate. Sau mai pe şleau, şmecherii care au găsit o metodă de succes de a prosti mii de oameni disperaţi pentru care plecarea în străinătate reprezintă o speranţă. Poate ultima. De care se agaţă precum moliile la lumina becului, împrumutîndu-se de bani sau amanetînd plasmele şi laptop-urile luate „doar cu buletinul” prin 2006-2008.

Contracte de munca Italia/Grecia hotel 4 stele: cameriste, ospătari, lucrători comerciali, croitorie, infirmiere, cosmeticiene, menaj. (Salarizare 800 euro.) Plecări săptămânale în grup organizat. Tel 0268/474.435; 0747/661.527; 0368/425.804; 0729/772.702; 0731/503.304; 0755/358.900; 0731/078.790; 0368/425.804. http://www.epp-jobs.com, Brasov

Sună tentant. Aproape prea frumos spre a fi adevărat. 800 de euro nu sunt 600 de lei munciţi robeşte pentru un analfabet de patron român îmbogăţit peste noapte după revoluţie. Şi oamenii muşcă orbeşte. Tentaţia e prea mare. Bieţii fraieri plătesc comisioanele de 200-300 de euro către aceste „agenţii”, cei 100-300 de lei taxă de mediere dosar, îşi plătesc drumul pînă acolo, şi se mai împrumută şi cu ceva ieuro „de buzunar” pînă la prima leafă. Care pentru mulţi dintre ei nu mai vine niciodată. Pentru că ceea ce li se spune de aici, nu se potriveşte cu ce vor întîlni acolo. Pentru unii, e mai rău. Nu li se găseşte job. Sau devin „sclavi”. Sau dorm pe unde pot. Sau, mai rău, nu mai au bani să se întoarcă acasă.

Nu spun nimic nou publicînd aceste rînduri. Sunt ziarele pline de astfel de anunţuri şi proşti disperaţi se găsesc pe toate drumurile. Spun doar că de acum încolo, nu se ştie pînă cînd, acest „biznis” va fi unul de amploare. Se vor face bani mulţi pe seama nenorocirii celor mai săraci cu duhul.

Nu mă credeţi? Sunaţi la agenţie şi cereţi detalii. Bonus, pentru un plus de amuzament, vizitaţi-le şi site-ul. Aproape că nu scrie ŢEAPĂ cu font de 72 ca să vadă tot chioru’… 😀

Reclame

Responses

 1. incredibil…
  Esti sfatuit sa nu-ti uiti trusa personala (neaparat cu forfecuta de unghii!), ba sticla de apa cu lamaie (oare de ce trebuie lamâie, ca sa treaca greata?!?)…
  insa nu zice nicaieri de asigurarea medicala obligatorie la iesirea din tara… card european de sanatate sau o asigurare de calatorie…

 2. Et voila! 🙂

 3. Bine te-am gasit! 🙂
  Daca omul e hotarat sa plece, parca tot mai simplu si mai sigur e sa se ocupe singur de toate detaliile. Zic si eu…:)

 4. Bine-ai venit! 🙂
  Ce-şi face omul cu mîna lui, lucru manual se cheamă că e. Sau labă, ar zice unii.. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: