Publicat de: ionutu | februarie 19, 2011

Click. Click Click. Click.

Cînd eram un pici ce visa maşini zburătoare printre blocurile comuniste din cartierul meu, nu m-aş fi gîndit niciodată că viitorul nu are să fie ca-n filme sau ca-n Odiseea spaţială. Chiar credeam cu tărie că prin 2010 îmi voi putea criogeniza colecţia de salamandre, că mă voi putea teleporta pînă la ţară, sau că voi putea merge la alimentară fără să ies din casă printr-un complex sistem de roboţi. Ok. Credeam şi-n Moş Crăciun. Şi-n Moş Nicolae. Şi mai credeam şi că ţiganii fură copii şi-i vînd şi nu se mai întorc acasă niciodată. Cu toţii avem spaimele noastre.

Ei bine, anii au trecut şi proiecţiile mele fanteziste sunt mai mult sau mai puţin deja puse în practică. De la bătrîna măgăoaie alb-negru produsă în întreprinderile socialiste din Craiova, oamenii au trecut acum la plasme HD şi 3D. Aceste invenţii ale viitorului sunt must-have pentru oricine, în zilele noastre. Şi ce chestie.. în ce mod şi cît de repede au evoluat. Ieri mă dădeam mare cu stick-ul meu de 128 MB şi azi îmi dă unul peste nas cu un stick de 16 GB. Ieri mă plimbam cu hardu’ în rucsac, azi mă descurc decent cu un smartphone mediocru care se aseamănă cu briceagul de provenienţă elveţiană al lui bunică-miu. Din punct de vedere al multifuncţionalităţii vorbesc. Că nu cred că cineva a reuşit să cojească un măr de coajă folosind un Iphone 3, că 4 e mai gros un pic.

O metodă old-school de agăţat o gagică o reprezintă clasicul bileţel. Poate fi roşu pentru ok, verde pentru not ok, sau despărţire. Nu se mai foloseşte. Nici măcar eu nu-i mai las bilete cu „am dus eu gunoiul tu tre’ să schimbi doar sacul” prietenei mele. De cînd s-a inventat sms-ul am şi uitat cum e scrii cu pixul, de mînă, pe o foaie de hîrtie. Avem facebook şi pe facebook avem toţi prietenii şi ei nu se supără niciodată că le mîzgăleşti „zidurile”. Se supără mai degrabă dacă n-o faci. Ca să agăţi o gagică în zilele noastre este suficient să-i dai vreo 3 like-uri pe pozele reprezentative şi să-i scrii pe wall că cît de frumoasă şi deşteaptă e ea şi cum tu nu mai poţi respira dacă nu-i vizualizezi profilul măcar de 57 de ori pe zi. Metodă garantată.

Cumpărături se pot face acum şi de acasă din faţa calculatorului, fără să ieşi din casă. Sunt site-uri pe internet care bat la fundul gol imperii devenite arogante şi stupide ale căror showroom-uri s-au transformat în loc de promenadă pentru piţipoance. Ca atare, se îndreaptă şi ei spre vînzările online. E mai ieftin de 10000 de ori să întreţii un site bun decît să plăteşti chirie şi utilităţi pentru o hală. Şi ce dinamice sunt magazinele online. Şi adictive. Şi toate au mereu oferte şi promoţii. Unele au cele mai tari promoţii.

Totul, sau mă rog.. aproape totul este redus acum la banalul click. Clicăim ca nebunii în faţa monitoarelor noastre, înconjuraţi într-o lume virtuală de sute de prieteni, de filme luate de pe torenţi, de pornografie gratuită şi site-uri de dating. Suntem oamenii multimedia ai viitorului imaginat de alţii înaintea noastră. Avem avatare şi am şi uitat cum e să vezi un apus de soare de pe culmea unui deal, am uitat emoţia cu care mergeam cu persoana iubită la cinema să ne giugiulim în semi-întunericul sălii, suntem în plin progres, dar se poate spune că ne aflăm şi-n regres.

Acest articol poate conţine urme de plasare de produse. Dar scopul scuză mijloacele. Nu-i aşa că v-am pus măcar un pic pe gînduri? 😉

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: