Publicat de: ionutu | martie 11, 2011

Bogdan Dăscălescu, social media addict

..partea de offline este foarte importantă pentru blogging. Trebuie să ieşi din casă şi să cunoşti alţi bloggeri, să legi legături cu ei..

Unii spun că naşterea sa a fost întîrziată deoarece pruncul nu voia să iasă pînă nu dădea pe twitter marea veste. Alţii spun că dacă vrea, poate să ajungă în orice colţ al Europei înarmat doar cu un rucsac şi-un DSLR. Unii afirmă că s-ar fi dus pînă la Iaşi doar ca să bea o bere pe Copou, sub teiul lui Eminescu. Pentru toţi însă, e clar. Numele lui este Bogdan Dăscălescu, fiu al Braşovului, iar steaua lui constă în a fi prima vedetă online a Braşovului. Desigur, după Eftimie.

Bogdan pare a fi unul dintre cei mai activi oameni din online-ul braşovean. Se defineşte ca fiind awesome at being himself (ar fi sunat ca ceaiul în română) şi cînd nu umblă creanga, merge la băut cu băieţii, joacă fotbal, organizează blogmeet-uri, tweetmeet-uri, şi la ultima sa ispravă, a adus sub Tîmpa vreo 100 de bloggeri de prin toată ţara, ca să joace fotbal. S-a mutat de curînd la Bucureşti, dar am apucat să-i iau un interviu pe peronul gării, după care cu respect şi lacrimi în ochi ne-am despărţit ca doi buni camarazi. Ok. N-a fost aşa. De fapt eu eram cufundat în fotoliul meu de acasă cînd concepeam interviul, pe care i l-am trimis cum altfel, dacă nu pe mail.

Bogdane, ia spune tu întregii lumi de cînd ne cunoaştem noi şi cum ne-am cunoscut.

Băi, nu mai ştiu exact când ne-am cunoscut. Dar parcă acu vreo 2 ani. Dacă nu mă înşel, la un blogmeet (de halloween) organizat de Luana.

Ok. Ai pomenit cuvîntul blog. Ce este (cu cuvintele tale 🙂 ) un blog, de cînd ai blog şi de ce îl ai? Crezi că e un lucru accesibil oricui? Adică poate oricine să scrie un blog sau sunt necesare anumite calităţi pentru a face acest lucru?

Hmm..blog.. Păi, e un loc virtual unde lumea îşi dă cu părerea. Eu am început bloggingul prin 2007, dar scriam tâmpenii, şi foarte rar. Pe de-o parte îmi pare rău că nu aveam aceeaşi mentalitate de acum, dacă mă ţineam de atunci de treabă, era altceva.
Blogul de acum l-am pornit prin iunie 2009, şi am oscilat ca şi perioade de activitate. Îl am pentru că îmi place, pot să îmi expun punctul de vedere neîngrădit de nimeni. Şi mai nou, vreau să scot ceva bani din activitatea asta.
Blog poate să aibă oricine. Că nu îi greu să îţi faci. Mai greu este să ai succes şi să câştigi bani din asta.

Ce face un blog să fie un blog bun? Care este diferenţa între un blog bun şi un blog prost. Eşti de acord cu mine cînd spun că sunt şi bloguri proaste. Fără milă, poţi să spui orice despre orice blog. Eşti pe ionutu.ro şi în caz de ceva, bobîrnacele mi le iau eu.

Băi, aici e vorba şi de gusturi. De exemplu, lumea îl citeşte pe Arhi, eu nu îl citesc. Nu pentru că neapărat nu e un blog bun, ci pentru că nu îmi place mie, nu e pe gustul meu ce scrie el.
E relativă treaba cu blog bun vs. blog prost. Depinde după ce criterii le categoriseşti. Dacă o iei după bani, blogul bun e ăla care face bani, cel prost îi ăla unde aduci bani de acasă. Dacă îl iei după trafic, blog bun e ăla care are 1000 de unici pe zi, blog prost e ăla în care intri doar tu să îţi citeşti articolele.
După părerea mea, un blog bun are un trafic bun, are o comunitate în jurul lui (asta mi se pare foarte important) şi scoate şi ceva bani.

Social Media Addict. Şi blogging. Cred că sunt de acord cu tine la partea cu dependenţa. Eu m-am mai lăsat un pic în ultima vreme, dar cînd eram în apogeul dependenţei mele de blog, treceau ore pînă să observ că prietena mea era în aceeaşi cameră cu mine.. tu cum îţi împaci viaţa online cu cea offline?

Eu am o viaţă de offline foarte ok. Chiar dacă scriu pe blog, stau pe twitter şi pe facebook, am timp să ies cu prietenii la o bere, să merg cu placa în poiană, sau să mă uit la un film. Până la urmă ţine de fiecare în parte. Oricum, partea de offline este foarte importantă pentru blogging. Trebuie să ieşi din casă şi să cunoşti alţi bloggeri, să legi legături cu ei. De multe ori, o colaborare se parafează la o bere.

Te numeri printre fondatorii conceptului umblăcreanga. Ce se mai aude legat de acest proiect? Vara asta unde mergeţi? Pe unde mai umblaţi creanga? Ştiu că aţi văzut o parte din Europa anul trecut. V-am urmărit peripeţiile şi trebuie să recunosc că am fost un pic invidios pe voi…

Da, din păcate, am cam lăsat proiectul în paragină. Însă în vara asta o să fie ceva aventuri şi o să relansăm ideea. O să facem o chestie foarte mişto, în vară, o să ne distrăm de minune. Din păcate, o să ne implice doar pe noi..
Totuşi anul ăsta am vrea să mergem la Munchen, la Oktoberfest. Şi aş vrea să mai fac câteva ieşiri fulger. Gen, la 8 dimineaţa mă duc în gară şi mă sui în primul tren. De acolo văd eu unde mă lasă, şi petrec weekendul hai hui.
Aventura din Europa a fost genială. Sper să mai facem astfel de excursii, şi să reuşim să adunăm mai mulţi oameni care să ne însoţească.

Am auzit că te pregăteşti să laşi Braşovul pentru Bucureşti. Cum crezi că această schimbare îţi va influenţa activitatea în social media, pentru că ştiu că profesional e de bine. Cel puţin teoretic, la Bucureşti se întîmplă cam totul. Este oare valabil şi pentru bloguri? Pentru că din cîte ştiu mulţi dintre blogării mari nu se trag neapărat din capitală.

Păi, deja m-am mutat. De duminică (nr 7 martie) îs bucureştean. Şi deja am fost la film şi la teatru cu bloggerii. Întradevăr, la Bucureşti se întâmplă cam totul când te referi la online. Eu sper să pot să mă ţin de treabă, pentru asta am venit aici, ca să învăţ tot ce ţine de social media.
Succesul pe blog ţine foarte mult şi de cât de bine faci asta. Nu e de ajuns să te afli la Bucureşti, asta nu îţi garantează succesul. Însă la Bucureşti poţi să cauţi o notorietate care să te ajute.

Vorbeai acum vreun an de o comunitate de blogări în Braşov. Să spunem că aceasta s-a închegat pentru că după multe blogmeet-uri şi twettmeet-uri şi alte meet-uri, în martie la Braşov se va organiza un campionat de fotbal între blogări din toate oraşele ţării. Asta spune multe despre dezvoltarea online-ului braşovean, am scos şi noi capul, cum se zice.

M-am ocupat personal de organizarea campionatului, care a ieşit excelent. Am reuşit să strângem peste 100 de bloggeri din toată ţara la Braşov, pentru un weekend sportiv. Mi-am dorit mult să fac asta, pentru că văd potenţial în Braşov pentru partea de online, care nu este încă exploatat.
Comunitatea de bloggeri există şi nu există. Mai mult suntem o mână de oameni care ne-am adunat la o beţie, iar apoi am rămas prieteni. Şi am continuat în formula asta să ieşim în oraş, să mergem prin diferite alte oraşe, să ne distrăm împreună.
Însă dacă e vorba să aduni oamenii şi să vorbeşti cu ei despre o campanie, sau despre blogging, e cam greu..
Am un proiect în minte, care ar ajuta blogosfera braşoveană, trebuie doar să găsesc timp să îl implementez.

Cîte bloguri citeşti şi care sunt autorii tăi preferaţi?

Paradoxal, nu prea citesc bloguri. Dar trebuie neapărat să mă apuc să fac asta, până la urmă face parte din mecanismul de promovare al oricărui blogger.
Îl citesc pe Chinezu foarte des. În rest, citesc cam tot ce îmi sună interesant de pe Twitter.

De ce Ihearlights? Un link al articolului tău preferat publicat pe blogul tău.

Nu mai ştiu de unde vine ihearlights. Sau mai bine zis, în ce context am ales acest nickname. Ştiu doar că pe lângă el mai am un cont de twitter care îi iseevoices!
Am mai multe articole preferate, care fac parte oarecum din categorii diferite.
1. Comice : Hârtie Igienică http://www.dbogdan.com/hartie-igienica/
2. Serioase: 7 lucruri în care să investeşti pentru a deveni un blogger mai bun! http://www.dbogdan.com/7-lucruri-in-care-sa-investesti-pentru-a-deveni-un-blogger-mai-bun/

Reclame

Responses

 1. Bre, ai s-o spunem pe aia dreapta. Primu e Fulgerica.

 2. Io cred primu’ e tipu’ ăla, neK.

 3. Fulgerică e acest Stig al online-ului brașovean. Nu prea îl vezi, dar e acolo. Era firesc să uit de el, Îndrăgitule. 🙂

 4. neK… da, s-ar putea să ai dreptate. 😀

 5. Care nek ma?
  Eu vreau sa ii multumesc lui Ionutu pentru interviu. Si nu sunt chiar vedeta, ci un om care vrea mai multe de la online!

 6. Indivios, ai! Parcă i-ai scoate rotulele cu o unghieră. :)))

 7. Nu ma, doar ca nu il stiu:)

 8. Bogdane,
  modest, ca întotdeauna. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: